Socialista Sanders vypadol z volebnej kampane. Voči Trumpovi sa v amerických prezidentských voľbách postaví Biden
08 | 04 | 2020 I Jaroslav Fabok

Berniemu Sandersovi sa ani na druhý krát nepodarí vstúpiť do volebného duelu, z ktorého vyjde nový prezident USA. Proti Donaldovi Trumpovi sa tak postaví Joseph Biden.


Podobne ako pred štyrmi rokmi končí ľavicový kandidát pred bránami volebného súboja v blížiacich sa novembrových amerických prezidentských voľbách. Sanders po svojej porážke v nominačnom súboji demokratov v roku 2016 napokon pohorel a svoju podporu vyjadril Hillary Clintonovej.


Podobný scenár sa zopakoval aj tentoraz. Senátor z Vermontu v stredu (8.4.) definitívne vypadol zo súboja o prezidentské kreslo. Kandidátom Demokratickej strany sa tak s najväčšou pravdepodobnosťou stane 77. ročný Joe Biden, ktorému už podporu stihol vyjadriť aj samotný Sanders.


Sanders na svojej ceste zaznamenal v poslednom období hneď niekoľko významných strát, ktoré mu zasadili tvrdý úder. Okrem iného stratil podporu v Južnej Karolíne ale aj v kľúčových štátoch, medzi ktoré patria Michigan či Florida.


Vermonstký senátor musel zápasiť nielen s bezpečnostnými opatreniami spustenými kvôli koronavírusu, ktoré ho v demokratickej kampani odsunuli na druhú koľaj, ale aj s nátlakom spolustraníkov.


Tí ho upozorňovali na jeho čoraz nižšie šance na postup do záverečného súboja, ale aj na potrebu zjednotenia demokratov, ktorých značná časť stojí práve za Bidenom. Sandersovi sa tak ani na druhý krát nepodarilo získať na svoju stranu dostatočný počet podporovateľov, ktorých by dokázal presvedčiť o správnosti svojich radikálno ľavicových návrhov.


Matovič: Kolaps dopravy bola sabotáž uznesenia vlády
Podľa premiéra došlo zo strany polície k nepochopeniu uznesenia vlády a kontroly na cestách mali byť len námatkové. Čítať ďalej
08 | 04 | 2020 | Peter Haluza, SITA, TASR