Matovič: Kolaps dopravy bola sabotáž uznesenia vlády
08 | 04 | 2020 I Peter Haluza, SITA, TASR

Podľa premiéra došlo zo strany polície k nepochopeniu uznesenia vlády a kontroly na cestách mali byť len námatkové.


Na tlačovej besede to oznámil premiér Igor Matovič. „Považujem to za sabotáž uznesenia vlády,“ povedal šéf kabinetu. Podľa neho by policajný prezident mal vysvetliť, čo sa stalo.

Podľa Matoviča uznesenie vlády v žiadnom prípade nekázalo, aby sa kontrolovalo každé jedno auto. Položil zároveň otázku, či pri kontrolách išlo o úmyselnú sabotáž alebo niečiu neschopnosť. Matovič sa zároveň ospravedlnil za dopravné zápchy. „Aj keď stratím posledného voliča, mojou absolútnou prioritou bude ochrana života a zdravia ľudí,“ povedal premiér.

Policajný prezident Milan Lučanský na margo dnešných vyhlásení predsedu vlády uviedol, že sa neriadi tvrdeniami z tlačových besied, ale oficiálnymi dokumentami. Matovič totiž dnes povedal, že námatkovosť kontrol zdôraznil na tlačovej konferencii v pondelok 6. apríla.

Premiér avizoval cez sviatky tisícky hliadok v uliciach
Policajný zbor môže posilniť až do 1500 príslušníkov Ozbrojených síl SR. Čítať ďalej
06 | 04 | 2020 | TASR, SITA


„Policajný zbor postupoval tak, ako bolo určené po zasadnutí krízového štábu. V žiadnom prípade mi neprináleží hodnotiť, či to boli dobré alebo zlé opatrenia. Mojou úlohou ako policajta je splniť pokyn bez emócií,“ uvádza sa vo vyhlásení policajného prezidenta.

Ten zároveň zdôraznil, že odmieta byť súčasťou hry založenej na vymieňaní si zostrihov tlačových besied. „Každý, kto sleduje tlačové brífingy, bude možno so mnou súhlasiť, ak poviem, že často na nich odznejú protichodné informácie. Práve preto sa riadim tým, čo je dané na papieri a tým, na čom sa zhodneme s pánom ministrom vnútra,“ dodal Lučanský.

VAROVANIE DOPRAVCOV: Nemusia byť lieky, potraviny, drogéria ani benzín
08 | 04 | 2020 | SITA

Koaličná roztržka

Ako zdôraznil na tlačovej besede premiér, veľmi ho mrzí reakcia koaličných partnerov stredajšiu situáciu. Za mimoriadne nezodpovedné považuje Matovič „hrať sa na vlastnom piesočku“. Verí, že do budúcnosti sa takéhoto správania koaliční partneri vyvarujú.

„My nie sme za vodou Richard Sulík a Marián Viskupič a podobní ľudia, ktorí cez médiá kritizujú vládu. Alebo aj Veronika Remišová (Za ľudí), že musíme ľudí učičíkať, prosiť a vyzývať k zodpovednosti. Nie, my tu musíme vyžadovať disciplínu,“ zdôraznil Matovič.

Podľa neho demoralizovali atmosféru medzi ľuďmi, keď znevažovali boj proti novému koronavírusu a prirovnávali ho k chrípke. "Toto nie je dobrá cesta a takýmto spôsobom, údermi od chrbta, nebudeme budovať dobré vzťahy v koalícii. Verím, že koaliční partneri si to zoberú k srdcu," povedal s tým, že je normálne, ak nesúhlasí s každým rozhodnutím vlády aj každý jej člen. Verí však, že do budúcna sa podobných reakcií vyvarujú.

Miesto toho, aby sme teraz stáli v jednom „šíku“, držali sa za ruky, podporovali sa, tak si ideme „pichať dýky od chrbta,“, pokračoval šéf vládneho kabinetu. Podľa neho je situácia vážna a opatrenia vlády majú zmysel.

Koaličná zmluva je čisté pokrytectvo
Koaliční poslanci môžu podľa dohody podporiť aj návrhy opozície. Musia však byť v súlade s programovým vyhlásením vlády, ako aj hodnotami koalície. Čítať ďalej
07 | 04 | 2020 | Arpád Németh


 

[0]=68.ARAnz_zQN8-KdRmSA8V0eohFdtyMTdRN22ryvlIQUN4mHfRgC8kxRRP9AwEJOHvR5B0GNOczbdtCnfi2nRQe8ZSOChYnhMXk6RSaisG1rQ0-g-MqET5_5FqZSDfgDbaODrUqps6VeBxnHawtfvwUY1lWDjGE_GTPaGMirjWl4V11IewREJWw1eHklaHQ-TD9eSnvlgtQlUQTBGaDCrK2KQtOo0xxeO_K8IALI8vLSeV0MU5APo-OtB1s73ntERB7AXX3aT9yzmHgbLuoUcGdpOKAE3q9z7NSIdirkpF0mvv7t07aUzPZc3bNWgEmB9EnG-JZeTaO3nT6cmoiiD4MqkN7IaM5eqmO&__tn__=-R