Lukašenko varuje, že vďaka koronavírusovej hystérii môžu mocní zmeniť svet bez vojny
07 | 04 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

„Posledný európsky diktátor“ je presvedčený, že globálni aktéri môžu pomocou koronavírusu pretvoriť svet bez vojny. Napísala TASS.


Bieloruský prezident Alexander Lukašenko uviedol, že globálni svetoví hráči môžu situáciu okolo COVID-19 využiť na pretvorenie sveta bez vojny. Povedal to pre televíznu spoločnosť Mir.


Podľa Lukašenka sa veľa ľudí pýta, čo bude po pandémii? „Nemáte dojem, že „isté“ sily, by chceli pretvoriť svet bez vojny prostredníctvom takzvanej psychózy koronavírusu? Pomocou „infodémie“?“. Pripomenul, že francúzsky prezident Emmanuel Macron už nazval pandémiu vojnou.


Zmienil sa aj o návrhu OSN vytlačiť nové peniaze v hodnote 10 % svetového hospodárstva na boj proti ekonomickým dôsledkom koronavírusu. „Sú to peniaze bez hodnoty. Americký dolár sa naďalej znehodnocuje a nové peniaze vyvolajú prílivovú vlnu inflácie,“ zdôraznil Lukašenko. „Ako to skončí? Nebudú zasa bohatí ešte bohatšími a chudobní ešte chudobnejšími?“


Podľa Lukašenka sú svetové krajiny vrátane Bieloruska nútené „zastaviť, sadnúť si čerpať skromné menové rezervy".


Koniec Amerického impéria sa blíži (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
06 | 04 | 2020 | Preklad: Redakcia HD

„Ani Rusko nemá obrovské rezervy. Ani my. Tí, ktorí vytlačia 10 % svetovej produkcie prídu za nami s ponukou pôžičky. Ale s tým, že ich budeme poslúchať. Takto by sa svet mohol zmeniť veľmi ľahko,“ tvrdí Lukašenko.


Bieloruský prezident zdôraznil, že sa obáva o budúcnosť svojej krajiny. Preto sa snaží pozerať dopredu. „Každý hovorí, že po pandémii bude svet iný. Súhlasím," uviedol. „Ale aké bude naše miesto v tomto novom svete? Toto je pre mňa hlavná otázka. Nie táto „koronapsychóza“ a nie „infodémia““.


Podľa Lukašenka sa táto otázka čoskoro stane naliehavou pre všetkých. Aj pre Kazachstan, Turkménsko, Tadžikistan, Arménsko, Kirgizsko i Ukrajinu. A obzvlášť pre štáty bohaté na prírodné zdroje. A aj pre litovského prezidenta Gitanasa Nausedu. Ktorý sa snaží pochybovať o politike bieloruského prezidenta. „Obávam sa, že budeme všetci rozdelení bez vojny,“ pokračoval Lukašenko.


Vysvetlil, prečo trvá na tom, aby bieloruský priemysel pokračoval napriek pandémii. „Pretože si dokážem predstaviť, čo sa s nami stane, ak by sme prestali vyrábať. Ako Litovčania, Lotyši a ďalší. Mocní prežijú. Rusko má ropu a plyn, Čína obrovské hospodárske kapacity a USA zasa tlačiareň peňazí".


Stiahne sa Amerika naspäť domov?
Zdá sa, že Spojené štáty americké začínajú premýšľať nad úlohou globálneho lídra, ktorú kedysi prijali. Aktuálne číslo časopisu Foreign Affairs sa v tejto súvislosti venuje zaujímavým otázkam. Čítať ďalej
07 | 04 | 2020 | Natália Sollárová