Prezident Lukašenko navrhuje pri koronavíruse terapiu "traktorom"
16 | 03 | 2020 I Peter Haluza, TASR

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v pondelok povzbudzoval občanov na vidieku, aby pracovali, jazdili na traktore a takto prekonali epidémiu nového koronavírusu. Informáciu priniesla tlačová agentúra AFP.


Bývalý riaditeľ kolektívnej farmy, ktorý rád zdôrazňuje svoje spojenie s pôdou a vidieckymi obyvateľmi, povedal predstaviteľom úradov na stretnutí vysielanom v televízii, že vírus "by nemal vyvolávať žiadnu paniku".

"Človek na dedine musí jednoducho pracovať, najmä teraz," vyhlásil Lukašenko v čase, keď sa táto bývalá sovietska republika, ktorá hraničí s Ruskom a Poľskom, pripravuje sadiť plodiny.
"Je pekné sledovať televíziu: ľudia pracujú na traktoroch, nikto sa o víruse nerozpráva," pokračoval Lukašenko.

Koronavírusu sa boja už aj teroristi. ISIS svojim bojovníkom odporúča, aby sa vyhli Európe
Teroristická skupina Islamský štát (ISIS) dlhodobo pokračovala vo výzvach, aby jej prívrženci útočili na európske mestá. Situácia sa však po vypuknutí pandémie vírusu COVID-19 začala radikálne meniť. Čítať ďalej
16 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok


"Tam každého lieči traktor. Každého liečia polia," dodal. Bielorusko je v bývalom Sovietskom zväze známe produkciou traktorov, pričom továreň na výrobu traktorov v hlavnom meste Minsk je stále lídrom v celom regióne.

Bielorusko, krajina s deviatimi miliónmi obyvateľov susediaca s Ruskom a Európskou úniou, zatiaľ hlásila 36 prípadov nákazy novým koronavírusom.

Lukašenko nie je jediný postsovietsky líder, ktorý spriada vlastné falošné teórie a dáva nevedecké rady, ako bojovať s vírusom.

Prezident izolovaného autoritárskeho stredoázijského Turkménska Gurbanguly Berdymuhamedov v piatok 13. marca odporučil vdychovať dym z horiacej rastliny z púštnej oblasti, nazývanej peganum harmala (harmala stepná), tiež známej ako ruta stepná či ruta africká. Informovala o tom štátna tlačová agentúra Turkmenistan Today.

AKTUÁLNE: Vláda chce odložiť podanie daňových priznaní do 30.6.
Vláda chce začať rokovania s bankami o odložení splácania úverov. Malo by to platiť pre fyzické aj právnické osoby. Výmenou za to by banky možno nemuseli platiť bankový odvod. Čítať ďalej
16 | 03 | 2020 | Peter Haluza, SITA