Česi chcú krajinu zamoriť koronavírusom
07 | 04 | 2020 I Natália Sollárová

Český námestník ministra zdravotníctva Roman Prymula uvažuje o cielenom zamorení väčšiny populácie novým koronavírusom, pokiaľ sa podarí zabezpečiť ochranu rizikovej časti obyvateľstva.


Svoj názor zmenil na základe informácií, podľa ktorých údaje z Číny o počte infikovaných pravdepodobne nezodpovedajú realite. „Keby bol na obzore liek, držal by som prísne opatrenia trebárs tri mesiace. Ale liek na ceste nie je, preto sa štát ekonomicky rozbehne a budeme populáciu riadenie zamorovať,“ uviedol v relácii DVTV.

Prymula zdôraznil, že aj keď sa situácia zatiaľ javí byť vcelku priaznivá, nie je dôvod jasať. „Vyhrali sme prvú bitku, ale čaká nás dlhá vojna,“ povedal v úvode relácie.

Školy by sa podľa neho mali otvoriť v polovici mája, deti do nich však pôjdu v rúškach. Vo štvrtok otvoria časť obchodov a outdoorových športovísk, ďalšie menšie predajne po Veľkej noci. Pripúšťa aj možnosť cestovania do zahraničia v blízkej budúcnosti. Všetko však závisí od ďalšieho vývoja nákazy.

Myšlienke zamorenia populácie nie je veľmi naklonený šéf Ústredného krízového štábu Ján Hamáček. „Cielené zamorenie spoločnosti, ktoré použil námestník Prymula, je podľa mňa nešťastný výraz,“ uviedol Hamáček, ktorý je zároveň ministrom vnútra. „Bolo by dobré, aby sa uskutočnila verejná diskusia a až potom padli politické rozhodnutia,“ dodal.

Objavila sa teória, že očkovanie proti TBC zmierni pandémiu koronavírusu
Podľa jednej z teórií by očkovanie proti tuberkulóze mohlo podporovať imunitu a tým zabezpečiť miernejší priebeh ochorenia COVID-19. Je Východná Európa preto odolnejšia? Čítať ďalej
05 | 04 | 2020 | Natália Sollárová


Portál idnes.cz informoval, že podľa Hamáčka sú dva spôsoby cieleného zamorenia populácie. Ako príklad uviedol Veľkú Britániu, v ktorej takáto stratégia veľmi nefunguje. Naopak, vo Švédsku a Singapure zatiaľ áno. Hamáček si myslí, že pokiaľ to odsúhlasia, bude to najvážnejšie rozhodnutie v rámci súčasného stavu a nebude cesty späť.

Zamoreniu nie je naklonený ani český premiér Andrej Babiš. Ako povedal pre Rádiožurnál, takáto myšlienka je riskantná a nedokáže si jej realizáciu predstaviť. Zdôraznil, že Česká republika ide cestou tzv. chytrej karantény.

Projekt chytrej karantény sa zameriava na vyhľadávanie potenciálne nakazených nových koronavírusom. Koncom tohto týždňa  sa má rozšíriť aj na severnú Moravu a do Prahy. Zatiaľ sa testuje v Juhomoravskom kraji a po Veľkej noci by mal byť postupne zavedený aj vo zvyšku republiky.

Systém by mal umožniť so súhlasom nakazeného vytvoriť z údajov z jeho mobilného telefónu a platobnej karty mapu jeho pohybu za posledných 5 dní. Pokiaľ sa projekt osvedčí v praxi, mohla by chytrá karanténa nahradiť plošné reštriktívne obmedzenia komplikujúce každodenný život i ekonomiku.

Viete, kto sú covidioti? A nie ste to náhodou aj vy?
Nový koronavírus prináša rôzne situácie – tragické, komické i nezmyselné. V súvislosti s konaním niektorých ľudí vznikol na sociálnych sieťach nový výraz „covidiot“. Viete, čo znamená? Čítať ďalej
06 | 04 | 2020 | Natália Sollárová