Viete, kto sú covidioti? A nie ste to náhodou aj vy?
06 | 04 | 2020 I Natália Sollárová

Nový koronavírus prináša rôzne situácie – tragické, komické i nezmyselné. V súvislosti s konaním niektorých ľudí vznikol na sociálnych sieťach nový výraz „covidiot“. Viete, čo znamená?


Zjednodušene povedané, je to každý, kto koná v súvislosti s novým koronavírusom v rozpore so zdravým rozumom. Výraz vznikol spojením slov COVID-19 a idiot. „Covidioti“ sú napríklad ľudia, ktorí ignorujú upozornenia a nariadenia vlády - predovšetkým sociálnu izoláciu a hygienické opatrenia, ktorých cieľom je spomaliť šírenie vírusu.

Covidioti ľahkovážne porušujú pravidlá, pokračujú v zhromažďovaní, spoločných akciách a zábavách na verejnosti. Niektorí si o tom dokonca natáčajú videá či uverejňujú príspevky na sociálnych sieťach. Ich kritici ich následne označujú hastagom čiže značkou #COVIDIOT.

Trump odporúča nosiť rúška, sám ho však odmieta
Prezident USA Donald Trump odvolal v piatok generálneho inšpektora amerických tajných služieb Michaela Atkinsona. Ten koncom minulého roka vypočul utajeného svedka vo veci tzv. ukrajinskej kauzy, ktorá spustila vo februári neúspešnú snahu o... Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | TASR


Inou definíciou tohto výrazu je správanie, ktoré zahŕňa od prehnanej paniky až po agresívne pokusy získať pre seba niečo na úkor ostatných. Najlepším príkladom je rabovanie obchodov či lekární a nakupovanie prehnaných zásob. V dôsledku takéhoto ošiaľu sa potom niektorí ľudia ocitajú aj v zúfalej situácii, keď nedokážu zabezpečiť to, čo potrebujú, pretože ostatní to už vykúpili.

Pomysleným vrcholom „covidiotstva“ je zapájanie sa do hlúpych akcií sociálnych médií. Vytvárajú ich takzvaní influenceri, ktorí na svojom profile uverejnia „coronavirus challenge“, čiže výzvu. Ľudia bez kritického myslenia, ktorí sa ju rozhodnú nasledovať potom zvyčajne zverejnia video zachytávajúce, ako sa im to podarilo. To môže zahŕňať oblizovane rôznych povrchov – dokonca aj záchodových dosiek.

Obrazový príspevok Al Jazeery o tom, čo znamená byť "covidiot" so sprievodným textom - nebuď "covidiot" a zostaň doma:



Označenie covidiot si vyslúžili nielen bežní ľudia, ale tiež politici. V tej druhej skupine neboli ušetrení ani britský premiér Boris Johnson a predovšetkým americký prezident Donald Trump.

Na celom svete je aktuálne už takmer 1,3 milióna chorých na COVID-19 a zomrelo bezmála 70 500 ľudí. Epicentrum nákazy sa presúva do Spojených štátov amerických, v ktorých bude čoskoro 340-tisíc nakazených a 10-tisíc mŕtvych. Európske štáty začínajú pomaly cítiť uvoľnenie – zdá sa, že počty obetí v Taliansku a Španielsku postupne klesajú.

Astrologička tvrdí, že koronavírus by mal oslabiť v máji
Podľa Taši Igošinovej prinesie epidémia koniec zastaraného spôsobu života. Opätovné zrodenie nového predpovedá až na marec 2023. Napísal Moskovský komsomolec. Čítať ďalej
06 | 04 | 2020 | Preklad: Redakcia HD