Ktoré profesie odolajú koronavírusu
02 | 04 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Aké povolania sú ohrozené a ktoré sa naopak stanú žiadané. Zisťovala Komsomolská pravda.


Pandémia skôr či neskôr iste skončí. Ani žiadna hospodárska kríza nie je večná. Celý svet sa ale otriasa v základoch. Koronavírus, klesajúce ceny ropy a pokles obchodných aktivít. Toto všetko zapríčinilo, že sa náš život za pomerne krátku dobu výrazne zmenil. Teraz je takmer každý odborník. A opakuje „svet nebude ako predtým“. Aký však bude?


Komsomolská pravda oslovila popredného ruského vedca a analytika, aby sa opýtala na predpokladané zmeny na trhu práce. Odpovedá Alexander Čulok, riaditeľ Centra pre vedecké a technologické prognózy pri Inštitúte pre štatistické štúdie a znalostnú ekonomiku Vysokej školy ekonómie v Moskve.


Ešte na začiatku tohto roka 2020 väčšina expertov jednomyseľne tvrdila, že svet a aj Rusko sa neodvratne digitalizuje. Manuálnu prácu mali nahradiť roboty. Vymiznúť mali i účtovníci, ochrankári či vodiči. Aj tvorivé profesie spojené s inžinierstvom, dizajnom a dokonca aj so vzdelávaním.


 Blackout by podľa zmestnávateľov znamenal kolaps, označujú ho za cestu do ekonomického pekla
Podľa predsedu Klubu 500 Vladimíra Sotáka sú vyjadrenia predsedu vlády Igora Matoviča ekonomickou katastrofou v priamom prenose. Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | SITA

Pandémia ale za pár dní „zmenila“ všetky zameniteľné offline činnosti na online na diaľku. A zamiešala karty i mnohým zdanlivo stabilným trendom.




Na zabezpečenie potravinovej bezpečnosti štátu treba odborníkov.

Zabezpečenie potravinovej sebestačnosti

Krajiny vďaka pandémii čelia skutočnému ohrozeniu národnej bezpečnosti. Po uzavretí hraníc sa dobrovoľne izolovali od globálnych výrobných reťazcov. Mnohé sebestačnosti nevenovali náležitú pozornosť. Uprednostnili výhody špecializácie v globálnom obchodnom priestore.


Nie každá krajina je ale schopná vyrobiť si všetko potrebné doma. Predtým sa mohli sústrediť na výrobu konkrétnych výrobkov alebo poskytovať špecializované služby. Teraz už nie je možné veľa dôležitých tovarov kúpiť v zahraničí.



Nahradia cudzincov na stavbách domáci?

Blokované migračné toky môžu výrazne zvýšiť dopyt po nízko kvalifikovaných pracovníkoch. Lacná pracovná sila pochádza najmä z chudobnejších krajín. Otázkou je, či ich miesta zaujmú miestni. Práca v týchto sektoroch ale určite bude.



A čo tvoriví vodcovia?

Na druhej strane, tvoriví riadiaci pracovníci novej technologickej vlny už naopak nemusia byť takí žiadaní. Bez globálneho biznisu je ich úloha veľmi obmedzená. Dokonca aj pri prechode na online konferencie. Svet teraz potrebuje skôr krízových manažérov, nie obchodných lídrov.



Zmenia sa barmani na kuriérov?

Dopyt po fitness tréneroch zrejme klesne.

Je zrejmé, že v blízkej budúcnosti dôjde k prudkému nárastu nezamestnanosti. Iba v USA na konci marca počet nezamestnaných prekročil 3,3 milióna ľudí. Predovšetkým v odvetviach ako cestovný ruch, logistika, nehnuteľnosti a zábavný priemysel. Je nepravdepodobné, že svet bude potrebovať toľko barmanov alebo fitness trénerov. Môžu sa povedzme preorientovať na kuriérov alebo špecialistov v poľnohospodárstve. Otázne je, či budú chcieť. Alebo budú musieť?


Ale aj v ťažkých časoch, vždy keď sa jedny dvere zavrú, zväčša sa otvoria druhé. Najžiadanejším povolaním v blízkej budúcnosti budú zrejme profesie spojené s uspokojením ľudských potrieb. V zásade sa totiž po tisícročia nezmenili. Zmenila sa iba forma.


O svete pred a po koronakríze (Fedor Lukjanov)
Komentár Fedora Lukjanova: Lekcie pandémie Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | Zuzana Perželová

Virtuálni sprievodcovia, špecialisti na kybernetickú bezpečnosť a IT infraštruktúru

Túžba naučiť sa niečo nové či obyčajná ľudská zvedavosť môže vytvoriť dopyt po virtuálnych prehliadkach a výletoch. A technológie virtuálnej reality to už umožňujú. Zostáva už len nájsť znalých sprievodcov prepustených z iných miest.


Ani trh s nehnuteľnosťami nebude pravdepodobne po pandémii ako predtým. Kto by znova chcel stráviť hodiny cestovaním a sedením v kancelárii? Keď si už zvykne pracovať na diaľku.


Aj život v prírode je príjemnejší ako mestská džungľa. Hoci nie vždy až tak pohodlný. Tu môžu pomôcť špecialisti v oblasti logistiky, stavebníctva a maloobchodu.



Základom je komunikácia

Životne dôležité sa stali komunikačné spojenia. Či už kvôli práci alebo socializácii. Investori sa preto zameriavajú na video služby. Akcie spoločnosti Zoom Technologies vzrástli takmer 600-krát.


Obávať sa nemusia ani špecialisti na infraštruktúru informačných technológií (IT), analýzu veľkých dát, kybernetickú bezpečnosť a bezpečnosť údajov. Ich potreba rastie exponenciálne.



Učitelia, asistenti a myslitelia

Až čas ukáže, či je štúdium na diaľku vhodnou alternatívou.

Predchádzajúce nesmelé pokusy o online vzdelávanie sa zrazu stali nevyhnutnosťou. Jedinečnú atmosféru storočných univerzít a osobnosť vyučujúcich síce nenahradia, ale ukážu, či budú študenti schopní preukázať dostatočnú úroveň seba organizácie a kontroly. A napríklad kurzy klasickej literatúry sú teraz online dostupné prakticky každému. Na investíciu do zvýšenia osobnej konkurencieschopnosti je čas izolácie ako stvorený.


Žiadaní sú aj odborníci na riadenie času a organizáciu pracoviska. Pre tých, ktorí sa ťažko prispôsobujú rýchlosti a rozsahu zmien, sú potrební psychológovia. Dopyt po ich službách už výrazne vzrástol.



Virtuálny barman

Aj pre fitness trénerov a barmanov sa môžu predsa len zjaviť nové príležitosti. Kto iní, ak nie oni poznajú najintímnejšie črty zákazníkov? Budú môcť fungovať online. Pomaly vznikajú virtuálne bary. Môžete sedieť doma a byť v spojení s ostatnými návštevníkmi.


Zmeny na trhu práce sú samozrejme vždy citlivou záležitosťou. Úspešní budú len tí, ktorí svoje profesionálne schopnosti zosúladia s aktuálnymi potrebami meniacej sa spoločnosti. Odborníci dokonca tvrdia, že v dôsledku technologickej revolúcie bude treba aspoň dvakrát v živote radikálne zmeniť profesiu. Tak prečo nezačať práve teraz?


Čína ešte len padne na dno
Napriek zlepšeniu výrobného sentimentu bude Ši Tin-ping pravdepodobne čeliť vysokej nezamestnanosti Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | Mário Martinka