Globálne prepúšťanie pokračuje. 6,6 milióna Američanov bez práce
03 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Do dvoch týždňov približne 4 milióny francúzskych pracovníkov požiadajú o dávky v nezamestnanosti, zatiaľ čo sa v Španielsku minulý mesiac stratilo 800 000 pracovných miest


Globálne straty pracovných miest prudko vzrástli s miliónmi Američanov a Európanov, ktorí žiadajú dávky v nezamestnanosti, pretože uvalené karantény na spomalenie šírenie pandémie spôsobenej koronavírusom spôsobujú katastrofu v niektorých z najväčších svetových ekonomík, píše ft.com

Americké ministerstvo práce vo štvrtok zaznamenalo rekordných 6,6 milióna Američanov, ktorí požiadali o pomoc pri hľadaní zamestnania. Viac ako 10 miliónov Američanov podalo v druhej polovici marca žiadosti o dávky v nezamestnanosti, čo je obrovský nárast nezamestnanosti v najväčšej ekonomike sveta.

„Toto číslo je a aj bude na zaplakanie. Potvrdzujú sa naše najhoršie obavy z rýchlosti prepúšťania, “uviedol Torsten Slok, hlavný ekonóm Deutsche Bank Securities. „[Žiadosti o zamestnanie] vám hovoria, že vládne programy prišli príliš neskoro a spoločnosti už zareagovali.“

Americké trhy sa vo štvrtok zatvorili v pozitívnejších číslach, a to napriek negatívnemu výhľadu, pretože investori boli nadšení nádejou na cenovú vojnu medzi Ruskom a Saudskou Arábiou. S&P 500 sa uzavrela na  +2,3%, Nasdaq Composite bol o 1,3% vyššie. Cena ropy Brent sa uzavrela na 29,94 dolárov za barel.

Ázijské burzy do značnej miery nasledovali americké zisky v piatok ráno, pričom Topix vzrástol o 0,9 percenta na začiatku obchodovania, kórejské Kospi a austrálske S & P / ASX 200 boli o 0,8 percenta vyššie. Chmúrne počty nezamestnaných v USA prišli po tom, čo krajiny v celej Európe nahlásili podobne nepriaznivé údaje o nezamestnanosti, pričom vlády používali systémy financované štátom, aby sa vyhli trvalým stratám.

Podľa údajov zverejnených vo štvrtok požiadali o dočasné dávky v nezamestnanosti počas posledných dvoch týždňov asi 4 milióny francúzskych pracovníkov - čo zodpovedá pätine francúzskych zamestnancov v súkromnom sektore.

Španielsko, ktoré má tretí najvyšší počet potvrdených prípadov koronavírusu po USA a Taliansku, zaznamenalo najväčší skok v nezamestnanosti vo svojej histórii. Minulý mesiac prišlo o prácu viac ako 800 000 ľudí. Krajina už zápasila so 14% nezamestnanosťou a takmer všetky straty zamestnania prišli od ľudí ktorí boli zamestnaní na dobu určitú a tí predstavujú viac ako štvrtinu pracovnej sily.

Vo Veľkej Británii požiadalo o univerzálny úver ( systém štátnych výhod ), takmer 1 milión ľudí, zatiaľ čo v Írsku sa do vládneho programu mzdových dotácií za menej ako týždeň prihlásilo asi 34 000 spoločností.

Nárast strát pracovných miest nastal keď vlády na celom svete začali prijímať čoraz agresívnejšie opatrenia na obmedzenie pohybu keďže bojujú proti Covid-19. Celkový počet potvrdených prípadov už dosiahol viac ako 1 milión. Viac ako 50 000 ľudí zomrelo na túto chorobu.

Obmedzenia prinútili podniky zatvoriť svoje prevádzky, zredukovať medzinárodný obchod a zničené finančné trhy upozorňujú na globálnu recesiu horšiu ako globálna kríza v roku 2009. Ceny komodít a meny  voči doláru klesajú.

Americký prezident Donald Trump minulý mesiac vyhlásil, že liečba choroby by nemala byť horšia ako choroba samotná. Tento týždeň však zmenil rétoriku a varoval, že počet obetí v USA by mohol dosiahnuť až 240 000, napriek tomu, že Američania dodržiavajú prísne pravidlá týkajúce sa dištancovania, ktoré odporúča Biely Dom až do konca apríla. Amerike povedal aby bola pripravená na „bolestivé“ dva týždne.

Západné vlády zaviedli záchranné balíčky v hodnote niekoľkých miliónov dolárov, aby pomohli zmierniť dopad krízy na ekonomiky, napriek tomu firmy prepúšťajú zamestnancov vo veľkom počte, najmä v maloobchode a pohostinstve.

Kalifornia vykázala najväčší počet žiadostí o zamestnanie v USA na 878 727, zatiaľ čo v Pensylvánii bolo podľa odhadov toto číslo 405 880 osôb. Medzitým New York, ktorý sa ukázal ako najväčšie ohnisko USA pre Covid-19, oznámil 366 403 žiadostí o pomoc v nezamestnanosti.

Čína ešte len padne na dno
Napriek zlepšeniu výrobného sentimentu bude Ši Tin-ping pravdepodobne čeliť vysokej nezamestnanosti Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | Mário Martinka