V mnohých európskych krajinách tikajú časované bomby s názvom koronavírus
04 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Ľudia sa normálne stretávajú, bary či reštaurácie sú otvorené, deti chodia naďalej do školy, akoby sa nič nedialo. A pritom už pocítili hrozbu šírenia nákazy koronavírusu. V Európe ale ešte sú krajiny, ktoré síce majú množstvo nakazených, no vláda neprijala takmer žiadne opatrenia. Informoval o tom portál 1.pluska.sk.


Medzi ne patrí napríklad Švédsko, kde sú doteraz otvorené bary, kaviarne, diskotéky, reštaurácie a aj školy. Vláda nevydala žiadne oficiálne smernice, ktoré by prikázali zatvoriť školy, reštaurácie a obmedziť tak pohyb osôb. Na ulici bežne ľudia chodia bez rúšok či ochranných rukavíc.

Ľuďom len odporučili, aby pracovali z domu a dôchodcom nad 70 rokov, aby radšej zostali doma. A štatistiky? V krajine sa už nakazilo viac ako 4-tisíc ľudí a nákaze podľahlo 180 pacientov.

Pandémia zatriasla aj svadbami. (Ne)šťastným snúbencom zrušila mnohé plány
02 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová


Švédi iba zakázali konanie verejných zhromaždení nad 50 osôb a zatvorené sú len vysoké školy. V reštauráciách a baroch vás môžu obslúžiť iba vtedy, ak si sadnete za stôl. Zakázané sú objednávky priamo na bare. "My dospelí sa musíme takto aj správať. Čiže nešíriť paniku a falošné správy," povedal ešte minulý týždeň švédsky premiér Stefan Löfven.

Tamojšia vláda trvá na tom, aby ľudia mali naďalej možnosť kedykoľvek vychádzať von, pretože je to dobré pre ich fyzické a mentálne zdravie. Napriek tomu, sa zdá, že ľudia samotní sú zodpovední, metrom teraz cestuje o polovicu menej cestujúcich. Približne polovica obyvateľov pracuje z domu. V krajine však panuje vysoká dôvera v štátne inštitúcie.

Úmrtnosť na nový koronavírus je približne päťpercentná
02 | 04 | 2020 | TASR


V Holandsku sa do dnešného dňa nakazilo koronavírusom viac ako 13-tisíc ľudí, z toho 1039 nákaze podľahlo. Preventívne opatrenia prijali vzhľadom k tomu neskoro. Holandský premiér Mark Rutte až tento  utorok oznámil, že všetky školy, reštaurácie a telocvične zostanú zatvorené minimálne do 28. apríla. Holandsko má piaty najvyšší počet úmrtí súvisiacich s chorobou COVID-19 v Európe - po Taliansku, Španielsku, Francúzsku a Británii.

Krajinu, ktorú nemožno v tejto súvislosti nespomenúť, je Bielorusko. Tamojší prezident Lukašenko vyhlásil napríklad, že koronavírus lieči vodka a sauna. Ostatné krajiny kritizoval s tým, že vyvolávajú psychózu. Panika vraj môže byť ničivejšia než samotná nákaza.

Lukašenko zároveň Bielorusom odporučil, aby zachovali pokoj a pracovali napríklad na poli. "Traktor vylieči každého. Polia vyliečia všetkých," povedal 65-ročný prezident.

Bieloruský prezident napriek tomu prisľúbil, že úrady budú testovať každého, kto prišiel do kontaktu s nakazeným.

Prečo na koronavírus zomiera tak málo Nemcov? Odborníci sú zmätení
Zatiaľ čo sa krajiny na celom svete snažia vysporiadať so smrťou, panikou, obmedzeniami a s vyťaženou ekonomikou spôsobenou pandémiou koronavírusu, v Nemecku to vyzerá celkom inak, informuje NBC. Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | Timotej Dudka