Úmrtnosť na nový koronavírus je približne päťpercentná
02 | 04 | 2020 I TASR
Úmrtnosť na koronavírus SARS-CoV-2 je približne päťpercentná, konkrétne k údajom zo stredy (1.4.) ide o 4,9 percenta. Nový koronavírus má tak nižšiu úmrtnosť ako ťažký akútny respiračný syndróm SARS a respiračný syndróm na Strednom východe MERS, no šíri sa rýchlejšie. Uvádza sa to v materiáli Liekové riziko Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), zverejnenom na webe ústavu.

V prípade pandémie môže vláda vyhlásiť iba núdzový stav
V prípade ohrozenia života a zdravia z dôvodu pandémie umožňuje ústavný zákon vyhlásiť iba núdzový a nie výnimočný stav. Pre TASR to uviedol docent ústavného práva Marek Domin z Katedry ústavného práva na Univerzite Komenského v... Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | TASR


Tvorcovia materiálu priblížili, že do konca minulého roka bolo známych šesť rodov RNA vírusov, čiže tzv. koronavírusov. Tie spôsobujú obvykle ochorenie dýchacích ciest. "Štyri z nich sa doteraz vyskytli v celom svete len na určitom území a spôsobili ochorenia o niečo ťažšie ako bežné prechladnutie," vysvetlili.

Ako ďalej priblížili, SARS sa vyskytol po prvý raz v roku 2002. Celosvetovo infikoval viac ako 8000 ľudí a úmrtnosť bola zhruba desať percent. Najviac postihnutou krajinou bola Čína. V roku 2012 sa objavil respiračný syndróm na Strednom východe MERS, postihol 2500 ľudí.

Najväčšie ohniská boli v Saudskej Arábii, Spojených arabských emirátoch a Kórejskej republike. Aj keď počet prípadov s MERS bol v tom čase nízky, jeho úmrtnosť je približne 35 percent, čo ho podľa odborníkov zaraďuje medzi jeden z najsmrteľnejších ľudských choroboplodných zárodkov.

„Zastreľte ich!“ Filipínsky prezident odmieta tolerovať obyvateľov, ktorí nerešpektujú karanténu
Filipínsky prezident Rodrigo Duterte varoval porušovateľov vládou nariadenej karantény, že by mohli byť zastrelení v prípade, že by odporovali polícii či armáde, informuje Reuters. Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | Timotej Dudka


Slovenskí odborníci pri informáciách o novom koronavíruse odkazujú na lekársky časopis The Lancet, ktorý uvádza, že úplne prvý identifikovaný pacient sa nenakazil na trhu, čo naznačuje, že vírus mohol pochádzať z iných zdrojov a na trh v čínskom meste Wuhan mohol byť prepravený.

Inkubačná doba infekcie nového koronavírusu sa pohybuje od dvoch do 14 dní. Viaceré analýzy naznačili priemernú inkubačnú dobu ako 5,1 dňa. V 97,5 percente ľudí, u ktorých sa prejavili príznaky ochorenia COVID-19, sa tak stalo do 11,5 dňa od nakazenia, čím sa podľa slov odborníkov zavedenie 14-dňovej karantény potvrdilo ako opodstatnené.

Ochorenie spôsobené koronavírusom SARS-CoV-2 sa na Slovensku zaznamenalo 6. marca 2020, kedy bol potvrdený prvý prípad v Bratislavskom kraji.

V SR pribudlo ďalších 26 prípadov ochorenia COVID-19, celkovo ich je 426
Na Slovensku pribudlo počas stredy (1. 4.) 26 nových prípadov nákazy novým koronavírusom. Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | TASR, SITA