Trump vyhodil inšpektora tajných služieb, ktorý sa podieľal na impeachmente
04 | 04 | 2020 I Miroslav Tóth

Americký prezident Donald Trump prepustil z funkcie generálneho inšpektora tajných služieb Michaela Atkinsona, ktorý zohral úlohu pri spustení minuloročnej ústavnej žaloby kvôli takzvanej ukrajinskej kauze. Trump v liste členom Kongresu z piatkového večera uviedol, že v Atkinsona stratil dôveru, uviedla agentúra Reuters.


"Je zásadné, aby som mal plnú dôveru v osoby zastávajúce úrad generálneho inšpektora," napísal Trump v liste. "V prípade tohto generálneho inšpektora to už neplatí."

Atkinson bude prepustený za 30 dní, jeho pozíciu teraz dočasne prevezme Thomas Monheim, ktorý je kariérnym dôstojníkom tajných služieb.

Trump odporúča nosiť rúška, sám ho však odmieta
Prezident USA Donald Trump odvolal v piatok generálneho inšpektora amerických tajných služieb Michaela Atkinsona. Ten koncom minulého roka vypočul utajeného svedka vo veci tzv. ukrajinskej kauzy, ktorá spustila vo februári neúspešnú snahu o... Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | TASR


Atkinson, ktorého do pozície generálneho inšpektora menoval sám Trump, sa rozhodol uznať za hodnovernú správu neznámeho zdroja vnútorne oboznámeného so situáciou, ktorá naznačovala, že Trump zneužil svoje postavenie a nátlakom na Ukrajinu chcel zvýšiť svoje šance na znovuzvolenie v prezidentských voľbách v tomto roku. Trump obvinenia od začiatku odmietal a proces ústavnej žaloby voči nemu prirovnával k honu na čarodejnice.

Vyhodený generálny inšpektor sa tiež obával, že Trump sa vystavil potenciálne vážnemu riziku pre národnú bezpečnosť, keď podľa právneho názoru ministerstva spravodlivosti v telefonickom rozhovore z 25. júla 2019 tlačil na ukrajinského prezidenta Volodymyra Želenského, aby začal vyšetrovanie svojho pravdepodobného volebného soka Joea Bidena a jeho syna.

Podľa Trumpa Teherán plánuje útok na americké ciele
Trump varoval Irán pred odplatou za ďalší útok na amerických vojakov v Iraku. Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | SITA/AP


Snemovňa reprezentantov ovládaná demokratmi po vypočutí svedkov hlasovala za odvolanie Trumpa z prezidentského úradu. Senát, v ktorom majú väčšinu republikáni, však na začiatku februára Trumpa obvinenia zbavil.

Demokrati rozhodnutie amerického prezidenta odvolať Atkinsona kritizovali. Nepáči sa im najmä to, že tak Trump urobil uprostred krízy okolo pandémie koronavírusu. "Je nehorázne, že sa prezident opäť pokúša narušiť integritu spravodajskej komunity tým, že vyhodí ďalšieho dôstojníka tajných služieb za to, že robil svoju prácu," povedal demokratický senátor Mark Warner, ktorý v hornej komore Kongresu zasadá vo výbore pre spravodajské služby.

Gates a mrazivá záhada koronavírusu (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | Preklad: Redakcia HD