Najviac voľných pracovných miest od septembra pribudlo v obchode a výrobe
04 | 03 | 2020 I SITA

Najviac pracovných ponúk v posledných šiestich mesiacoch ponúkajú odvetvia obchodu, výroby, IT či administratívy. Na tlačovej besede k 11. ročníku veľtrhu práce Profesia days, ktorý sa koná 4. a 5. marca v bratislavskej Inchebe, to uviedla riaditeľka spoločnosti Profesia Ivana Molnárová.


Odvetvie obchodu prinieslo na portál Profesia.sk od začiatku septembra minulého roka 24,6 tisíca voľných pracovných miest, výroba 16,3 tisíca miest a IT sektor ďalších 13,9 tisíca voľných pracovných miest. Nad 10 tisíc voľných pracovných miest je aj v administratíve, doprave a logistike a v odvetví ekonomiky a účtovníctva.

Koalícia ešte neexistuje, ale partneri sa už hádajú ako psy
Povolebná realita ukázala medzi stranami možnej koalície veľké trecie plochy. Čítať ďalej
04 | 03 | 2020 | Peter Haluza


Odvetvie cestovného ruchu a gastra má podľa Molnárovej problém s tým, že o prácu v tomto odvetví sa zaujímajú najmä mladí ľudia vo veku od 15 do 24 rokov. V tomto veku je totiž takmer polovica uchádzačov o prácu. Drvivá väčšina, až 78 percent uchádzačov o zamestnanie v cestovnom ruchu a gastre má do 34 rokov. Pre zamestnávateľov je podľa nej veľkou výzvou popracovať na udržaní pozornosti a záujmu ľudí vo veku 35 a viac rokov.

Podobné problémy má aj sektor informačných technológií, o ktorý sa tiež zaujímajú skôr mladší uchádzači o prácu. Až 73 percent záujemcov o toto odvetvie má do 34 rokov.

"Dôvod je jasný - staršie ročníky IT neovládajú," uviedla Molnárová. Opačný problém rieši odvetvie techniky a rozvoja. Na rozdiel od cestovného ruchu a IT sú totiž medzi uchádzačmi zastúpené najmä staršie ročníky. Až 52 percent záujemcov o prácu v tomto odvetví má nad 35 rokov.