Čína ešte len padne na dno
02 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Napriek zlepšeniu výrobného sentimentu bude Ši Tin-ping pravdepodobne čeliť vysokej nezamestnanosti


Dobrou správou pre Ši Tin-pinga je, že sa zdá, že čínska ekonomika v marci zaznamenala o niečo lepšie výsledky ako vo februári. Zlá správa je, že ak do konca júna nebude druhá najväčšia ekonomika na svete na tom výrazne lepšie, silný čínsky prezident by mohol čeliť bezprecedentným hospodárskym a politickým výzvam, od dvojmiestnej nezamestnanosti po prvú oficiálnu recesiu v krajine od roku 1976, píše ft.com

„Skutočná miera nezamestnanosti v Číne sa určite zvýši o viac ako 10 percent,“ povedala Diana Choyleva, hlavná ekonómka spoločnosti Enodo Economics v Londýne. „Q2 [ekonomická aktivita] sa formuje ako veľmi slabá, pretože prerušenie výroby v Číne pretrváva a čo je dôležitejšie, dopyt zo zvyšku sveta sa vyparuje.“

V utorok boli trhy na krátko povzbudené zverejnením indexu oficiálnych nákupných manažérov Národného štatistického úradu. Ukázalo sa, že v porovnaní s februárom v súčasnosti viac výrobcov sa nachádza v miernej expanzii v obchodnej činnosti.

Vzhľadom na to, že čínska ekonomika bola v prvej polovici februára takmer úplne zastavená epidémiou koronavírusu, jeden prieskum, v ktorom sa uvádza, že veci sú o niečo lepšie, vôbec nieje upokojujúci. Svet bude musieť počkať ďalšie dva týždne, kým bude k dispozícii komplexnejší obraz.

Strach z vírusu sa v USA ďalej šíri. Predalo sa už dva milióny nových zbraní
Američania kúpili v marci približne dva milióny zbraní. Bol to druhý najrušnejší mesiac v histórii predaja, porovnateľný s januárom 2013 po znovuzvolení Baracka Obamu a po streľbe na základnej škole Sandy Hook. Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Je nepravdepodobné, že tieto údaje budú omnoho lepšie ako množstvo ukazovateľov, ktoré boli nedávno zverejnené za január a február. Začiatkom tohto týždňa tím ekonómov ANZ vedený Betty Wangovou predpokladá, že čínske HDP v prvom štvrťroku by medziročne pokleslo o 9,4%, pričom v druhom štvrťroku bude možný ďalší ročný pokles až o 2,1%.

V marci Wang očakávala dvojciferné medziročné poklesy; priemyselnej výroby (-11,7%), investícií do fixných aktív (-18%) a investícií do nehnuteľností (-12,0%). Bolo by to prinajmenšom lepšie ako v období január - február, keď sa investície do fixných aktív medziročne znížili takmer o 25 percent, ale zároveň by to znamenalo, že čínske hospodárstvo ešte len dosiahne na svoje dno.

Pokiaľ ide o vedúcich predstaviteľov Číny, tieto čísla sú zatiaľ len zbytočným hlukom. Ako nedávno uviedol premiér Li Kche-čchiang, na hospodárskom raste „nezáleží“, pokiaľ sú splnené vládne ciele v oblasti zamestnanosti - 10 miliónov nových pracovných miest v mestách ročne - zvládli.

Oficiálna miera nezamestnanosti dosiahla vo februári 6,2%. Pokračovanie zvyšovania nezamestnanosti na dvojciferné územie v nasledujúcich mesiacoch, ako predpovedá pani Choyleva, by predstavovalo vážnu sociálnu a politickú výzvu pre správu prezidenta Šiho.

„Rozhodnutia bánk o pôžičkách sú stále komerčne motivované,“ uviedla pani Wang zo spoločnosti ANZ. „Ak vidia rastúce riziká, nemyslím si, že viac požičiavajú malým a stredným podnikateľom....“ Ak je to tak, práve v čase, keď sa zdalo, že vrcholí koronavírusová kríza, vláda Číny môže vstúpiť do novej a ešte nebezpečnejšej fázy.

Lekcie koronavírusu pre západ od Ázie a.s.
Obratnosť, flexibilita a zameranie na hotovosť pomáhajú spoločnostiam zvládnuť pandémiu Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Mário Martinka