Čínske mesto Šen-čen v súvislosti s koronavírusom zakázalo jesť mačky a psy
02 | 04 | 2020 I Jaroslav Fabok

V rámci širších obmedzení, ktoré sa týkajú obchodu s voľne žijúcimi živočíchmi, zakázal Šen-čen jesť mačky a psy. Opatrenie je zamerané na prevenciu šírenia koronavírusu.


Predpoklady vedcov naznačujú, že pôvodcom kornavírusu sú niektoré z druhov voľne žijúcich zvierat. Pravdepodobný prenos vírusu zo zvieraťa na človeka nastal u ľudí, ktorí boli prítomní na trhoch kde sa okrem iného predávali aj netopiere, hady či iné druhy zvierat určených na konzumáciu.


Agentúra Reuters informuje, že nové opatrenia týkajúce sa zákazu konzumácie psov a mačiek vstúpia v meste Šen-čen do platnosti od prvého mája. Čína však už koncom februára pristúpila k zákazu obchodu s voľne žijúcimi živočíchmi.


Tentoraz sa opatrenie vzťahuje aj na zvieratá, ktoré sú zdomácnené. Platí totiž, že vo viacerých častiach Ázie sa najmä psy nachádzajú na jedálničku miestnych obyvateľov.


Šen-čen v tomto zmysle, podobne ako zvyšok Číny, k prvým reštriktívnym opatreniam týkajúcich sa stravovania pristúpil už koncom februára. V tom čase totiž zakázal konzumáciu korytnačiek a žiab, ktoré za iných okolností patria do bežného jedálničku ľudí žijúcich na juhu Číny.


Čína ešte len padne na dno
Napriek zlepšeniu výrobného sentimentu bude Ši Tin-ping pravdepodobne čeliť vysokej nezamestnanosti Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | Mário Martinka