Lekcie koronavírusu pre západ od Ázie a.s.
01 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Obratnosť, flexibilita a zameranie na hotovosť pomáhajú spoločnostiam zvládnuť pandémiu


Ako sa v Číne 20. januára končil lunárny Nový rok, Liu Haili zhromaždil riadiaci tím svojej firmy na výrobu dronov, Hydrogen Craft Corporation. Hoci sa vypuknutie neznámeho vírusu sotva medzinárodne zaregistrovalo, Liu vycítil, že tento vírus má potenciál sa vyvinúť do krízy, ktorá by mohla ohroziť jeho malú spoločnosť, ktorá uviedla na trh drony na monitorovanie nezákonného rybolovu, znečistenia a plynovodov, píše ft.com

„Pochopil som, že sa musíme prispôsobiť tak, aby sme prežili,“ povedal Liu, ktorý založil spoločnosť Hydrogen Craft Corporation v roku 2017 neďaleko mesta Hangzhou. "Počas krízy, ako je táto, sa národné zameranie zameriava na vírus, takže musíte svoje podnikanie uviesť do súladu s touto prioritou."

Spoločnosť Hydrogen Craft Corporation sa prispôsobila. Do dvoch týždňov Liu a jeho tím presvedčili vládu Pingdu vo východnej čínskej provincii Šandong, aby presadzovala karanténne príkazy zo vzduchu pomocou reproduktorov namontovaných na ich dronoch.

Spoločnosť skúmala použitie dronov na rozstrekovanie dezinfekčného prostriedku. Rýchlo sa však rozhodla, že vozíky ktoré budú používať ultrafialové svetlo C budú praktickejšie na čistenie letísk a železničných staníc. "Vozíky nie sú naším hlavným produktom, ale sú naším život zachraňujúcim produktom," uviedol Liu, ktorý očakáva, že z iniciatívy vygeneruje až 1,1 milióna dolárov - dosť na to, aby udržal spoločnosť nad vodou.

Lars Faeste, ktorý vedie operácie Veľkej Číny v spoločnosti Boston Consulting Group, uviedol, že logistické problémy môžu rýchlo premôcť spoločnosti a prekážať adaptácii. "Existuje riziko, že ostanete stáť ako obarený, vaše myšlienky sa točia okolo dezinfekčného prostriedku na ruky a či by ľudia mali pracovať z domu," uviedol. „Musíte však presunúť predajný tok online, prispôsobiť sortiment výrobkov novým potrebám. a zosynchronizujte svoj marketing s novou realitou. “

Peking nebude len „sledovať, ako sa snažia zmasakrovať Huawei“, šéf spoločnosti varuje USA
Zakázať čínske výrobky na americkom trhu môže mať za následok odvetu z čínskeho trhu, varoval šéf spoločnosti Huawei. Ak by bol elektronický gigant vylúčený zo Spojených štátov, to isté sa môže stať americkým firmám v Číne. Informuje portál... Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Marek Molnár


Svojpomoc však má svoje limity. Spoločnosti v Ázii, ktoré prežili, sa často museli spoliehať na súcitných akcionárov, prenajímateľov a zamestnancov. Wu Zhenzhong vlastní reťazec siedmich reštaurácií na grilovanie a rýchle občerstvenie v Nanjingu. Počas lunárneho novoročného sviatku ( zvyčajne hlavnej sezóny pre rodiny, ktoré spolu jedli ) ohnisko nákazy prinútilo jeho reštaurácie zavrieť.

Zisky z predchádzajúceho roka, ktoré mali byť vyplatené spolumajiteľom, sa v podniku ponechali vo firme. Prenajímatelia sa vzdali nájmu za dva mesiace a ponúkli zľavy. Zamestnanci, ktorí bývali v meste, poberali minimálnu mzdu a mali ubytovanie na koľaji zdarma.

Väčšie spoločnosti majú väčšie problémy stať sa svižnými. Pán Faeste z BCG navrhuje nahradiť obvyklé riadiace štruktúry „reakčnou miestnosťou“, v ktorej skupina vedúcich pracovníkov denne posudzuje a reaguje na meniacu sa situáciu.

Čínsky maloobchodný predajca JD.com s veľkým percentuálnym podielom na čínskych 1,4 miliardy obyvateľoch zaznamenal vo februári 260 percentný medziročný rast v obchodoch s potravinami online. Pre Tang Yifei, ktorý stojí na čele tohto oddelenia, bolo výzvou zabezpečiť dostatočné množstvo produkcie napriek narušeniu dopravy a distribúcie v celej krajine.

Taliani začínajú byť zúfalí a volajú po revolúcii. Niekde sa ozýva už aj mafia
Uzatvorenie krajiny trvá už štvrtý týždeň a situácia sa zatiaľ nezlepšuje. Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Natália Sollárová


„Bitúnky na mäso a hydinu, predajcovia ovocia, spracovatelia rýb a kreviet. Po karanténe vo Wuhane sme museli znížiť riziko; Chceli sme, aby tieto zásoby v našich skladoch boli čo najrýchlejšie, “povedal Tang. "Naši dodávatelia občas nemohli získať žiadne nákladné vozidlá, preto sme poslali vlastné nákladné vozidlá, aby priniesli svoje zásoby do skladov spoločnosti JD."

Či už sú obeťami alebo príjemcami krízy, zjednocujúcou charakteristikou, ktorá kupuje čas pre mnohé spoločnosti v Ázii, je väčšie zhodnotenie hotovosti.

Spoločnosť Samsung Electronics, najväčší výrobca počítačových čipov, smartfónov a obrazoviek na svete, nechala svoje továrne v Indii, Brazílii a Európe prejsť do offline módu, zatiaľ čo obchody v USA a Kanade sú tiež zatvorené.

Spoločnosť Hyundai, ktorá sa spolu s pridruženou spoločnosťou Kia radí ako piaty najväčší výrobca automobilov na svete, čelila zatváraniu závodov v Južnej Kórei a Číne. Treba povedať aj to, že jej predaj vo februári bol najhorší za desať rokov.

Čínske bezpečnostné opatrenia zrejme zabránili až 700000 novým prípadom Covid-19
Čínske rozhodnutie uzavrieť mesto Wu-chan, ktoré je považované za epicentrum vzniku Covid-19, zrejme zabránilo rozšíreniu na viac ako 700 000 nových prípadov, uviedli vedci. Informuje portál France24. Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Marek Molnár


Obidve skupiny majú však nielen množstvo peňazí, ale majú aj dobrú pozíciu na prežitie na najbližších pár mesiacov. Vyzerá to tak, že v najbližšom čase nebudú musieť vykonať zásadné úpravy ako napríklad odpredaj vedľajších aktív, uviedli analytici.

Ich pozícia odzrkadľuje pozitívny vývoj mnohých požiadaviek zahraničných investorov za posledných päť rokov na spätné odkúpenie akcií a prudké zvýšenie dividend, a to najmä od amerického hedžového fondu Elliott Management. „Mať hotovostný vankúš robí veľký rozdiel,“ povedal Jeong Min Pak, analytik Fitch Ratings.

Tento stav platí ešte viac v Japonsku. Podľa Nicholasa Smitha, stratéga spoločnosti CLSA v Tokiu, v súčasnosti predstavuje 53% akcií v indexe Topix, bez finančných spoločností, čistú hotovosť, oproti 15% a 13% v prípade európskych a amerických akcií.

John Vail, hlavný globálny stratég spoločnosti Nikko Asset Management, sa domnieva, že ich to posilňuje proti aktivistom. "Pravdepodobne ste videli vrchol aktivizmu v Japonsku," povedal a dodal, že zatiaľ čo bude stále existovať tlak na konsolidáciu, aktivisti budú požadovať viac spätných odkupov akcií.

Pán Smith z CLSA povedal: „Len pred týždňami boli investori spravodlivo rozhorčení tým, že japonské spoločnosti nevyužívali svoje nadmerné hotovostné rezervy na spätné odkúpenie ďalších akcií. Teraz tieto hromady peňazí sú tým, čo stojí medzi nimi a .. finančnou krízou. “

Prečo Rusko predalo Aljašku Amerike?
V roku 1867 prešla Aljaška z vlastníctva a domény Ruského impéria do Spojených štátov amerických. Tento kus zeme sa predal za 7,2 milióna dolárov a pre väčšinu ľudí sa táto transakcia stala iba poznámkou v histórií Čítať ďalej
31 | 03 | 2020 | Mário Martinka