Strach z vírusu sa v USA ďalej šíri. Predalo sa už dva milióny nových zbraní
02 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Američania kúpili v marci približne dva milióny zbraní. Bol to druhý najrušnejší mesiac v histórii predaja, porovnateľný s januárom 2013 po znovuzvolení Baracka Obamu a po streľbe na základnej škole Sandy Hook.


Niektorí ľudia sa obávajú, že pandémia by mohla viesť k občianskym nepokojom a predaj zbraní teda prudko stúpa. V minulosti bol strach z obmedzení nákupu zbraní hlavnou hybnou silou výkyvov v predaji zbraní, píše nytimes.com.

Predaj sa v decembri 2015 prudko zvýšil, keď sa prezident Obama snažil sťažiť nákup útočných zbraní po teroristickom útoku v San Bernardine v Kalifornii. Obrovské predaje boli zaznamenané aj v januári 2013 po výzve na nové obmedzenia v dôsledku streľby na základnej škole Sandy Hook.

Fungovanie Číny a Ameriky v tragédii zlyhávajúcich veľmocí
Na zvládnutie globálnej pandémie nového koronavírusu by mali Čína a Spojené štáty americké (USA) nielen fungovať. Musia fungovať spolu. Komentár priniesli The Financial Times. Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | Natália Sollárová


Američania sa pripravujú na neistú budúcnosť a zaplavili obchody s potravinami, aby sa zásobili základnými potrebami pre domácnosť, ako sú konzervované fazule a toaletný papier. V podobnom duchu, zdá sa, nakupujú aj zbrane.

"Ľudia sú nervózni z toho, že určité množstvo občianskych nepokojov by mohlo nastať, ak by veľké množstvo ľudí bolo chorých a veľké množstvo inštitúcií by nefungovalo normálne," uviedol Timothy Lytton, profesor práva na Štátnej univerzite v Georgii a odborník na zbrojársky priemysel. "Môžu mať úzkosti čo sa týka sebaochrany, ak by sa štátne orgány začali rozpadať."

Niekoľko nedávnych incidentov súvisiacich so zbraňou bolo spojených so strachom, ktorý prináša pandémia. Minulý týždeň polícia v Alpharette zatkla muža, ktorého obvinila z toho, že namieril zbraň na dve ženy, ktoré nosili lekárske masky a rukavice, pretože sa obával, že by sa vírusom mohol nakaziť.

24 nepravdivých mýtov o koronavíruse!
Od vypuknutia koronavírusu je internet zaplavený nepravdivými informáciami o víruse. Zozbierali sme teda najrozšírenejšie mýty, ktoré sme našli a skúsime vysvetliť, prečo nie sú pravdivé. Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Muž v Novom Mexiku bol obvinený z neúmyselného zabitia svojho 13-ročného bratranca so zbraňou, o ktorej povedal polícii, že ju má v prípade prepuknutia pandémie na „ochranu“. V Maine muž, ktorý už bol odsúdený, tvrdil, že počas prepuknutia pandémie potrebuje zbrane na ochranu. Muž bol obvinený z nezákonného držania strelnej zbrane.

Mesačné údaje o predajoch sú odhady založené na počte kontrol nahlásených FBI. Tento federálny úrad údaje uverejňuje už od roku 1998. Mnoho predajov, najmä v štátoch, kde kontroly nie sú nariadené zákonom, mohlo zostať nezapočítaných.

V posledných týždňoch sa v celej krajine vytvárali dlhé rady pred obchodmi so zbraňami. V mnohých štátoch sa odhadovaný predaj v marci v porovnaní s februárom zdvojnásobil. V Utahu sa takmer strojnásobil. A v Michigane, ktorý sa stal ohniskom nákazy, sa predaj tiež viac ako strojnásobil.

O svete pred a po koronakríze (Fedor Lukjanov)
Komentár Fedora Lukjanova: Lekcie pandémie Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | Zuzana Perželová


Predaj strelných zbraní vyvolal obavy v oblasti verejného zdravia a podnietil miestnych úradníkov, aby diskutovali o tom, či by sa obchody so zbraňami nemali dočasne zatvoriť. Obhajcovia prísnejších bezpečnostných opatrení tvrdia, že prudký nárast nákupov by mohol predstavovať bezpečnostné riziko, ak by kupujúci neboli náležite vyškolení. Nové zbrane nie sú bezpečne uložené a kontroly týchto kupujúcich neboli dokončené.

Po lobovaní z odvetvia strelných zbraní však Trumpova administratíva tento týždeň uviedla, že obchody sú kvalifikované ako dôležité podniky a mali by zostať otvorené popri lekárňach, benzínových pumpách a obchodoch s potravinami.

Svetoví lídri sa majú zodpovedať za pandémiu
Prepuknutie COVID-19 je problémom každého z nás avšak krajiny zatiaľ nespolupracujú na prekonaní tejto náročnej krízy. Medzinárodné spoločenstvo sa dostalo do stavu núdze, do stavu na ktorý sa mohlo pripravovať roky Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Mário Martinka