Prečo Rusko predalo Aljašku Amerike?
31 | 03 | 2020 I Mário Martinka

V roku 1867 prešla Aljaška z vlastníctva a domény Ruského impéria do Spojených štátov amerických. Tento kus zeme sa predal za 7,2 milióna dolárov a pre väčšinu ľudí sa táto transakcia stala iba poznámkou v histórií


Otázka ktorú by sme sa mali pýtať znie: Prečo sa Rusko rozhodlo predať svoju zámorskú kolóniu ? A okrem toho, prečo ju predalo práve USA a nie Británií alebo inej koloniálnej mocnosti ?
Prečo tada Rusko predávalo?

Primárny dôvod na predaj Aljašky bola Ruská porážka v Krymskej vojne. Vojna spôsobila niekoľko vecí a to:

  1. Prevažne Ruská ekonomika zbankrotovala a samotné Rusko malo problém zaplatiť dlhy, ktoré sa nahromadili aby mohli bojovať v tejto vojne. (Táto vojna bol ozbrojený konflikt medzi Ruským impériom a koalíciou Osmanskej ríše, Francúzska, Spojeného kráľovstva a Sardínskeho kráľovstva v rokoch 1853 až 1856. Väčšina bojových operácií sa uskutočnila na polostrove Krym, k bojom menšej intenzity došlo aj v oblasti západného Turecka a Čierneho mora.Krymská vojna je spolu s americkou občianskou vojnou niekedy považovaná za prvú modernú vojnu, počas ktorej technické novinky výrazne ovplyvnili chod bojových operácií. Zdroj: wikipédia )

  2. Víťazstvá Royal Navy ( Námorné ozbrojené sily ) nad ruským námorníctvom v ktorom práve prebiehala modernizácia ukázalo veľmi dôrazne, že bude trvať ešte roky kým Rusko bude schopné vyzvať Veľkú Britániu na súboj na mori a bolo teda Rusku jasné, že ak by prepukla ďalšia vojna tak by nič nebránilo Británií aby obsadila Aljašku z Kanady.


Aký druh teritória bola Aljaška ?

V tom čase sa toto teritórium nevolalo Aljaška, ale jednoducho: Ruská Amerika a Ruskému impériu zabezpečovala niekoľko vecí:

  1. Prestíž: Vlastniť zámorské teritórium zaradilo Rusko medzi krajiny ktoré sa mohli pýšiť tým, že majú teritórium mimo vlastného územia a krajina sa zaradila medzi svetových hráčov ako Británia, Francúzsko alebo Španielsko.

  2. Ekonomika: Aljaška bola takpovediac všehochuť. Keď sa "potenciál" skombinoval s cenou ochrany územia prišlo sa nakoniec na to, že treba územie nutne predať.


Mimochodom, predaj Ruskej Ameriky bol nadhodený druhým bratom Alexandra Veľkého, veľkovojvodom Konštantínom ktorý chcel posilniť a zliberalizovať impérium v dôsledku porážky v krimskej vojne.

Bolo celkom jednoduché predsvedčiť Alexandra Veľkého aby predal toto územie, ale stále tu ostávala otázka - komu ?
Komu predať Aljašku ?

Británia bola jasný kandidát keďže Severoamerické územia boli už na hranici s Ruskou Amerikou a už mali aj práva na navigáciu v týchto vodách ako aj práva na obchodovanie s kolóniou. Tak prečo nepredali toto územie Británií ?

Rusko a Británia boli impériá ktoré súperili kde sa len dalo. Mohlo byť teda potenciálne veľmi nebezpečné dať Británií obrovské pobrežné pásmo tak blízko Ruska. Takisto, Británia nemala záujem keďže Kanada bola obrovská a Británia mala viac než dosť možností sa dostať do Tichého oceánu a teda Spojené štáty americké sa stali jediným vhodným kandidátom na nákup.

Rusko začalo vyjednávania o tomto území v šesťdesiatych rokoch 19 storočia, ale v Amerike sa v tom čase odohrávala Americká Občianska Vojna a politici boli teda zaneprázdnení sami sebou. Po tom ako sa vojna ukončila a USA sa museli zaoberať rekonštrukciou krajiny, kúpa Aljašky vyzerala ako "užitočné rozptýlenie". Rusko takisto chcelo urobiť všetko preto aby si udržalo dobré vzťahy s američanmi keďže ako spojenec by mohli byť užitoční.

Bolo odsúhlasené, že v Marci 1867 medzi vládami USA a Ruska príde k predaju a kúpe tohto územia.
Ako prišli na cenu ?

Rusko poslalo tím zememeračov ktorí hľadali rôzne zdroje a prírodné bohatstvá a aby si pozreli aký bol vlastne život na Aljaške. A bolo ustanovené, že cena Aljašky predstavuje okolo 10 000 000 dolárov. Avšak zememerači tvrdili, že Aljaška by sa nemala vôbec predávať a že by sa mala zreformovať iba správa tohto územia. Vládca Ruska toto odignoroval a obe strany sa pustili do rokovaní až pokým neprišli na sumu 7 200 000 dolárov. V októbri 1867 územie prešlo pod správu Ameriky a ruská pozornosť sa zmenila z východu na juh a západ.

Pandémia španielskej chrípky z roku 1918. Dá sa porovnať s rokom 2020 ?
Choroba - niekedy ukončí vládu dôležitého monarchu, inokedy zasa zastaví vojenské ťaženie. Avšak každých niekoľko storočí sa vyskytne obrovské prepuknutie choroby, ktoré ovplyvní všetkých - pandémia. Čítať ďalej
30 | 03 | 2020 | Mário Martinka