Nemci obviňujú Turecko z nasadenia tajných agentov maskovaných za migrantov na gréckych hraniciach
28 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Zistenia Nemeckej federálnej spravodajskej služby (BND) naznačujú, že turecká vláda úmyselne vyvolala nepokoje vysadením členov svojich bezpečnostných služieb medzi davy migrantov, informuje Breitbart.


BND obviňuje turecké sily, že sa miešajú s utečencami pozdĺž gréckej hranice, pričom hádžu kamene na Grékov v snahe podnietiť nepokoje a uľahčiť prienik migrantov do Grécka a Európskej únie. Turecké orgány však obvinenia popierajú.

Prezident Recep Tayyip Erdogan otvoril hranice Európy koncom februára, pričom do polovice marca Grécko zaznamenalo viac ako 50 000 utečencov v snahe nelegálne prekročiť hranice do Európy.

Erdogan nemôže vydierať EÚ migrantmi ako "živým štítom", vyhlásili europoslanci
Európska únia musí pomôcť Grécku ochrániť svoje hranice a zaručiť všetkým osobám v núdzi riadne azylové konanie. Zhodli sa na tom v utorok poslanci Európskeho parlamentu počas rozpravy o situácii na grécko-tureckých hraniciach. Čítať ďalej
11 | 03 | 2020 | TASR


Turecká vláda bola nútená znovu uzavrieť hranice kvôli obavám, že veľké davy, ktoré sa nazhromaždili v tejto oblasti, by mohli potenciálne šíriť koronavírus, ktorý je do dnešného dňa v Turecku diagnostikovaný u takmer 5 700 obyvateľov.

Napriek nedávnemu uzatvoreniu hraníc, útoky na grécky hraničný plot pokračovali vrátane incidentu z minulého týždňa, v ktorom sa migranti snažili prekonať hraničný plot pomocou improvizovaného rebríku.

Migranti sa snažia preliezť grécke hranice pomocou improvizovaného predĺženého rebríka (VIDEO)
Zatiaľ čo turecká vláda uzavrela svoju hranicu s Gréckom kvôli koronavírusu, migranti sa stále pokúšajú preliezť grécke hranice pomocou improvizovaných rebríkov, informuje Breitbart. Čítať ďalej
23 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


Grécky minister pre ochranu občanov Michalis Chrisochoidis uviedol, že väčšina utečeneckých rodín a starších osôb už opustila pohraničnú oblasť a zostalo v nej len 5 000 mladých mužov, ktorých označil za „provokatérov“.

Grécke orgány informujú, že Turci používali autobusy a vlaky, aby pomohli prepraviť tisíce migrantov do pohraničnej oblasti pozdĺž rieky Evros, niektorých dokonca priamo z väzenia. Podľa zverejnených správ turecké orgány pomohli prisťahovalcom vyzbrojiť sa slzným plynom a poskytnúť im krytie počas opakovaných pokusov o prekonanie gréckej hranice.

Pochybná minulosť šéfa WHO odhalená až počase pandémie
Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) najväčšej zdravotnej organizácie na svete, ktorý má na starosti rozhodovanie o živote a smrti vo veľkom meradle, bol obvinený z utajenia epidémií cholery, podpory teroristickej organizácie... Čítať ďalej
28 | 03 | 2020 | Timotej Dudka