NATO nezastaví ani koronavírus. Platťe viac, odkazuje členským krajinám Stoltenberg
23 | 03 | 2020 I Jaroslav Fabok

Koronavírus nebude mať žiadny vplyv na pokračovanie misií NATO. Vlády členských krajín aliancie by mali pridať peniaze na obranu, vyhlásil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.


Musíme chrániť svojich zamestnancov a ľudí, ale zároveň zaistiť, aby NATO bolo v tejto kritickej chvíli funkčné,vyhlásil Stoltenberg. Zároveň upozornil, že množstvo členských krajín si nesplnilo svoj ciel zvýšiť rozpočet na obranu vo výške dvoch percent HDP.


V aktuálnej krízovej situácii, ktorú podnietila pandémia koronavírusu, sa však množstvo krajín bude musieť vysporiadať s nepriaznivými ekonomickými dopadmi. Jednotlivé členské krajiny tak budú musieť investovať nemalé sumy na posilnenie svojej ekonomiky.


Šéf NATO však aj v tejto situácii upozorňuje, že spojenecké krajiny by mali rovnako brať ohľad aj na nárast príspevkov určených na obranu.


Ruský senátor žiada zrušenie všetkých sankcii, aby sa zabránilo globálnej kríze
Covid-19 môže poslať globálnu ekonomiku do zdĺhavej recesie, ale zrušenie všetkých sankcií, ktoré nie sú podporované OSN, by mohlo pomôcť zabrániť katastrofe, tvrdí ruský senátor. Informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 03 | 2020 | Marek Molnár

Na základe národných plánov, ktoré štáty poslali NATO, očakávam, že svoje záväzky dodržia. Aj keď vieme, že čelia zložitej situácii,“ nechal sa počuť Stoltenberg, pre ktorého sú výdavky na obranu prioritou aj v prípade krízového stavu.


Podľa neho totiž plní Severoatlantická aliancia svoju úlohu aj v počas globálnej krízy. Ozbrojené zložky majú v tejto dobe pomáhať najmä s logistikou. Poskytujú však aj vojenské nemocnice a svoje ďalšie svoje kapacity.


Stoltenberg doplnil, odhliadnuc od krízy spojenej s pandémiou COVID-19, že NATO musí aj naďalej pokračovať vo svojej Afganskej misii. Základnou úlohou jednotiek NATO prítomných v regióne má byť presvedčiť členov hnutia Taliban k uzatvoreniu mieru s tamojšou vládou.   


Čo môže čakať Európu? Vieme, ako je to v Číne.
Čína zverejnila prvé údaje, ktoré ukazujú hospodársky prepad pod vplyvom koronavírusu. Priemyselná produkcia klesla o 13,5 percenta, obchod klesol o 20,5 % a investície o 24,5% v porovnaní s prvými dvoma mesiacmi predchádzajúceho roka a výrazne... Čítať ďalej
18 | 03 | 2020 | Peter Paľonder