Čo môže čakať Európu? Vieme, ako je to v Číne.
18 | 03 | 2020 I Peter Paľonder

Čína zverejnila prvé údaje, ktoré ukazujú hospodársky prepad pod vplyvom koronavírusu. Priemyselná produkcia klesla o 13,5 percenta, obchod klesol o 20,5 % a investície o 24,5% v porovnaní s prvými dvoma mesiacmi predchádzajúceho roka a výrazne klesla aj spotreba.


Boj proti koronavírusu ako prvé tvrdo zasiahol čínske hospodárstvo. Pekinský štatistický úrad uverejnil podľa agentúr celý rad dôležitých ekonomických údajov, z ktorých niektoré ukazujú bezprecedentný pokles.

Napríklad v januári a februári priemyselná produkcia klesla o 13,5 percenta v porovnaní s prvými dvoma mesiacmi predchádzajúceho roka, čo je najhorší pokles k dnešnému dňu. V porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka bol mínus 20,5 percenta a tiež výrazne klesol maloobchodný predaj. Investície do priemyselných závodov tiež klesli o 24,5%.

Vypuknutie koronavírusu od konca januára 2020 prakticky zastavilo čínske hospodárstvo. Z dôvodu prísnych obmedzujúcich opatrení museli spoločnosti odstaviť výrobu na niekoľko týždňov.

Fed strieľa zo svojej bazuky (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
17 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD

Ekonomika sa rozbieha pomalšie, ako očakávali odborníci

Ako Peking minulý týždeň uviedol, epidémia v Číne už dosiahla svoj vrchol, analytici očakávajú, že výroba sa začne pomaly rozbiehať a hospodárske údaje sa v nadchádzajúcich týždňoch zlepšia. Pozorovatelia však zdôrazňujú, že návrat do práce na mnohých miestach napreduje pomalšie, ako sa očakávalo.

Podľa oficiálnych údajov bol počet nových nakazení koronavírusom v Číne na začiatku týždňa nízky. Rastie však znepokojenie nad tým, ako chorí ľudia prichádzajú zo zahraničia. Pekinská zdravotná komisia vyhlásila, že v celej krajine došlo k 14 ďalším úmrtiam a 16 novým nakazeniam. V dvanástich prípadoch išlo o ľudí, u ktorých bola diagnostikovaná situácia po vstupe do Číny, a preto sú uvedení v oficiálnych štatistikách ako „importované prípady“.

Podobnú situáciu môže preto predpokladať aj Európa, nakoľko aj priebeh epidémie sa začína podobať čínskemu modelu, dodáva agentúra.

10 lekcií, ktoré by sme sa mali naučiť z hospodárskeho kolapsu vo Venezuele
Kúpiť si dovolenku vo Venezuele bolo jednou z najlepších vecí, ktoré ste mohli urobiť. Je však prekvapením, že taký prosperujúci národ bol v krátkom čase zrazený na kolená. Pravdou je, že ak sa stretne nesprávna kombinácia ekonomických udalostí,... Čítať ďalej
17 | 03 | 2020 | Mário Martinka