V Žiline pomôžu potraviny zo školských skladov ľuďom v krízových situáciách
22 | 03 | 2020 I SITA

 Potraviny zo skladov školských a sociálnych stravovacích zariadení v správe mesta Žilina, ktoré sú v rámci preventívnych opatrení uzavreté, skončia v organizáciách na pomoc iným.


Agentúru SITA o tom informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík. Ako ďalej uviedol, mesto pre uľahčenie komunikácie s verejnosťou v čase mimoriadnej situácie sprístupnilo aj mobilnú aplikáciu Správy o meste (SOM) Žilina.

Základné a materské školy v Žiline sú pre kritickú epidemiologickú situáciu súvisiacu s koronavírusom zatvorené od 12. marca. Nielenže sa v nich neučí, ale nevarí sa ani v príslušných školských jedálňach. Niektoré potraviny sa preto mesto rozhodlo presunúť tam, kde sa využijú účelnejšie.

Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku po dvoch mesiacoch poklesu vo februári vzrástol
Ku koncu februára tohto roka pracovalo na Slovensku takmer 78,2-tisíca cudzincov. Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku tak po dvoch mesiacoch poklesu opäť vzrástol. Čítať ďalej
22 | 03 | 2020 | SITA


„Sú to predovšetkým mliečne výrobky, zelenina a ovocie, ktoré by sa mohli časom pokaziť. Konkrétna pomoc smeruje v týchto dňoch do žilinského Detského krízového centra Náruč, Centra sociálnych služieb Lúč, pre Agentúru podporných služieb a žilinský územný spolok Slovenského Červeného kríža,“ konkretizoval pomoc Miškovčík.

Žilinská radnica sa počas mimoriadnej situácie snaží, aby občania mali čo najširší prístup k informáciám, mesačník Radničné noviny sa však v poštových schránkach neobjaví. „Vydávanie a distribúciu novín sme dočasne pozastavili z dôvodu prijatých preventívnych opatrení na zamedzenie šírenia nového koronavírusu,“ uviedol Miškovčík.

O vymenovaní novej slovenskej koaličnej vlády informovali aj svetové médiá
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na pozadí globálnej pandémie ochorenia COVID-19, spôsobeného novým koronavírusom, vymenovala v sobotu novú koaličnú vládu premiéra Igora Matoviča, lídra hnutia OĽaNO. Čítať ďalej
22 | 03 | 2020 | TASR


Upozornil zároveň na ďalšie informačné kanály prístupné verejnosti. „Pre uľahčenie komunikácie s verejnosťou v čase mimoriadnej situácie mesto Žilina sprístupnilo mobilnú aplikáciu Správy o meste Žilina (SOM Žilina), prostredníctvom ktorej ľudia nájdu aktuality o opatreniach zamedzujúcich šíreniu ochorenia Covid-19 a množstvo praktických informácií o fungovaní mestského úradu, zabezpečovaní služieb pre občanov a podobne. Aplikácia je dostupná zdarma na stiahnutie pre používateľov mobilných telefónov s operačným systémom Android či iOS,“ dodal hovorca mesta. Doplnil, že občania môžu na komunikáciu využívať aj samostatnú infolinku a informácie získajú aj na osobitnej internetovej stránke www.zilina.sk/koronavirus.

Koronavírus odhalil nepripravenosť Slovenska na on-line vzdelávanie.
Nápad on-line vzdelávania alebo e-learningu nie je v našich končinách žiadnou novinkou. Jeho zavádzanie do praxe však už desaťročia naráža na bariéry strnulosti systému, nedôvery voči technológiám, neochoty, nekompetentnosti a laxného prístupu.... Čítať ďalej
21 | 03 | 2020 | Peter Paľonder