Svetová hanba: Nesolidárni Češi vzali Talianom ich respirátory
22 | 03 | 2020 I Imrich Kovačič

Taliani sú nahnevaní na Českú republiku. Píše český portál forum24.cz


V denníku la Republica vyšiel veľmi kritický článok o zadržaných rúškach a respirátoroch, ktoré mali z Číny putovať do Talianska. Štát však 17. marca zabavil 680 tisíc rúšok a 28 tisíc respirátorov. Oznámil to český minister vnútra Jan Hamáček.

Ochranné pomôcky však patrili Červenému krížu a mali byť venované ako pomoc Taliansku. Tamojšie média postup českých úradov kritizujú.

Podľa denníka la Republica česká strana jednala „svojvoľne“ a pôvodné tvrdenia sú podľa nich „oficiálnou lžou“. Lenže fotografie z miesta ukázali, že na zásielkach boli čínske a talianske vlajky, pozdravy v taliančine a prianie šťastia a sily.

Vznikol dokument o odhaľovaní korupcie a špiny investigatívnymi novinármi (VIDEO)
Aj v Rumunsku sa robí investigatívna novinárčina na úrovni. Dokazuje to udalosť z roku 2015, keď si požiar v bukureštianskom klube Colectiv vyžiadal 27 mŕtvych a 180 zranených. Čítať ďalej
22 | 03 | 2020 | Slávka Cigáňová


A tak sa nakoniec ukázalo, že nešlo o žiadny materiál zabavený priekupníkom, ale o humanitárnu pomoc Taliansku. Autor článku označuje Čechov za nesolidárnych a premiéra Andreja Babiša za populistického autokrata.

Hamáček na Twitteri najskôr uviedol, že išlo o zásah polície proti špekulantom s rúškami. „Na môj popud hejtman Ústeckého kraja v spolupráci s políciou podľa krízového zákona zaistili takmer 700 tisíc rúšok od firmy, ktorá ich mala dodať zdravotníkom, ale na poslednú chvíľu sa snažila navyšovať cenu,“ napísal minister vnútra.

Nakoniec sa Hamáček s čínskou stranou dohodol na tom, že si Česká republika materiál ponechá a Číňania pošlú do Talianska novú zásielku. „Ministerstvo vyjadrilo ľútosť nad týmto nedorozumením a s provinciou Če-ťiang sa dohodne na spôsobe vyriešenia celej záležitosti,“ uviedol český minister vnútra.

„Nejedná sa o gesto európskej politiky, je to veľmi zahanbujúci príbeh,“ citujú talianske noviny Lukáša Lva Červinku, ktorý v článku popisuje aj to, akým spôsobom ministerstvo najskôr prezentovalo svoje úspechy, a až potom Hospodárske noviny zverejnili celú pravdu.

Gates o koronavíruse: „Digitálne certifikáty“ pre ľudí budú nevyhnutné!
Bill Gates v súvislosti so stavom ekonomiky na Reddit.com uviedol, že bude potrebné kontrolovať, kto bol testovaný, kto očkovaný a kto sa zotavil. Čítať ďalej
22 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD