Úrad pre verejné obstarávanie preveruje zákazky na zdravotnícke pomôcky vyhlásené Správou štátnych hmotných rezerv
22 | 03 | 2020 I SITA

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) preveruje postup zadávania zákaziek súvisiacich s dodaním zdravotníckych pomôcok, ktoré vyhlásila Správa štátnych hmotných rezerv. ÚVO o tom informoval v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA v nedeľu poskytla jeho hovorkyňa Janka Zvončeková.


“Úrad začal konať okamžite po zverejnení informácií, ktoré môžu signalizovať pochybnosti pri prerozdeľovaní verejných zdrojov. Proces preverovania sme spustili v utorok 17. marca. Verejný obstarávateľ má v stanovenej lehote zdokladovať, akým spôsobom v rámci priameho rokovacieho konania dospel ku konečnému výberu hospodárskych subjektov, ktoré predložili ponuku a bola s nimi uzavretá zmluva. Je potrebné povedať, že presné informácie o danom postupe má do doby doručenia informácií iba samotný verejný obstarávateľ,” vysvetlil predseda úradu Miroslav Hlivák.

Úrad do procesu nákupov nevstupoval vydaním predbežného opatrenia z dôvodu mimoriadnej situácie súvisiacej s koronavírusom, ako aj v kontexte dynamicky sa meniacej situácie na trhu s požadovanými komoditami, aby nebrzdil proces nákupov, konštatuje sa v tlačovej správe. Použitie mimoriadnych postupov nezbavuje žiadneho verejného obstarávateľa zodpovednosti za hospodárne a efektívne obstarávanie, dodal ÚVO.

O vymenovaní novej slovenskej koaličnej vlády informovali aj svetové médiá
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na pozadí globálnej pandémie ochorenia COVID-19, spôsobeného novým koronavírusom, vymenovala v sobotu novú koaličnú vládu premiéra Igora Matoviča, lídra hnutia OĽaNO. Čítať ďalej
22 | 03 | 2020 | TASR


“Dovoľte mi tiež objasniť, že úrad nezaslal žiaden mail, ktorý by verejnému obstarávateľovi odobril jeho postup, keďže, ako som spomenul, úrad v danej fáze pred podpisom zmluvy nedisponoval a ani nedisponuje informáciami, ktoré sú pre komplexné posúdenie samotného postupu vo verejnom obstarávaní potrebné. Vo vzájomnej opakovanej komunikácií však zdôraznil povinnosť dodržania princípu hospodárnosti a transparentnosti pri vynakladaní verejných zdrojov, a to aj počas mimoriadnej situácie,” dodal Miroslav Hlivák.

ÚVO si tiež vyžiadal zaslanie zoznamu všetkých zmlúv, ktoré boli uzavreté za posledné dva týždne, to znamená v čase od 4. 3. 2020 do 18. 3. 2020, v súvislosti s dodaním tovaru na zabezpečenie mimoriadnej situácie týkajúcej sa ochorenia COVID-19.

Keďže tieto nákupy súvisia s mimoriadnou situáciou, ktorá sa momentálne citlivo dotýka každého občana, úrad bude o svojich zisteniach informovať po ukončení konania a v závislosti od jeho záverov sa môže obrátiť na ďalšie príslušné kontrolné orgány, píše sa v tlačovej správe. “Prioritou úradu nie je vyvolávať špekulácie, ale dohliadať na zákonný postup aj v mimoriadnej situácii,” uzavrel šéf ÚVO.

Koronavírus odhalil nepripravenosť Slovenska na on-line vzdelávanie.
Nápad on-line vzdelávania alebo e-learningu nie je v našich končinách žiadnou novinkou. Jeho zavádzanie do praxe však už desaťročia naráža na bariéry strnulosti systému, nedôvery voči technológiám, neochoty, nekompetentnosti a laxného prístupu.... Čítať ďalej
21 | 03 | 2020 | Peter Paľonder