Americká armáda úspešne otestovala nadzvukový klzák (VIDEO)
22 | 03 | 2020 I Marek Molnár

Pentagón oznámil, že úspešne otestoval nadzvukový klzák a uviedol, že bude hrať dôležitú úlohu v budúcom vývoji nadzvukových technológií. Informuje portál RT.


Americké námorníctvo uverejnilo video, na ktorom môžete vidieť spustenie rakety, ktoré sa uskutočnilo v spolupráci s armádou USA.

Nadzvukový klzák bol vypustený z tichomorského raketového strediska na Havaji vo štvrtok večer, ale potvrdenie prišlo až v piatok. Jeho vystrelenie bolo tiež sledované agentúrou pre protiraketovú obranu USA, ktorá použije letové údaje na zlepšenie svojich vlastných nadzvukových obranných systémov.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=9&v=hSzkxxZwW5w&feature=emb_title

Ako Washington už predtým uviedol, toto zlepšenie sa považuje za rozhodujúce, pretože pokiaľ ide o vývoj týchto zbraní, USA zaostáva za ostatnými štátmi.

Moskva dodáva vzdušné nadzvukové rakety Kinzhal, zatiaľ čo prvé nadzvukové klzáky Avangard už boli nasadené do ruského arzenálu.

Avangard môže údajne dosiahnuť rýchlosť Mach 27 a jeho testovanie minulý rok prinútilo náčelníka štábu USA, aby vyhlásil, že súčasné americké obranné systémy sú „jednoducho neschopné“ čeliť takejto zbrani.

2 600 amerických vojakov nachádzajúcich sa v Európe bolo poslaných do karantény
Tisíce amerických vojakov nachádzajúcich sa v Európe bolo poslaných do samostatnej izolácie po tom, čo najmenej 35 z nich bolo pozitívnych na Covid-19. Informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 03 | 2020 | Marek Molnár


Avšak USA ešte musia postaviť nadzvukovú raketu. V piatkovej tlačovej správe Pentagón uviedol, že jeho cieľom je nasadenie nadzvukových systémov na „začiatku alebo v strede roka 2020“.

Prototyp, ktorý bol testovaný vo štvrtok, bol vyvinutý spoločnosťou Dynetics Technical Solutions a Pentagón ho nazýva Common-Hypersonic Glide Body alebo C-HGB. Kĺzavé telo je vypustené pomocou konvenčnej rakety, ktorá sa rozpadne skôr, ako klzák zrýchli na viac ako päťnásobok rýchlosti zvuku. Na svojej ceste k cieľu môže klzák manévrovať, aby sa vyhol protiraketovej obrane.

Severná Kórea vystrelila 2 „neidentifikované rakety“ do Japonského mora
Severná Kórea vystrelila pár rakiet zo svojho pobrežia, pričom dopadli v blízkosti japonskej ekonomickej zóny, uviedli juhokórejské médiá a japonská pobrežná stráž. Informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 03 | 2020 | Marek Molnár