Žiadosť na stíhanie sudcov podala na Ústavný súd SR neoprávnená osoba
20 | 03 | 2020 I TASR

Žiadosť Generálnej prokuratúry (GP) SR o vydanie súhlasu s návrhom na vzatie bratislavských sudcov do väzby bola podaná na Ústavný súd (ÚS) SR v Košiciach neoprávnenou osobou. Tvrdí to Peter Erdös, obhajca bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti a sudkyne Moniky J.


"Či už v konaní pred ÚS, respektíve v rámci výsluchu pred plénom ÚS sme poukazovali pre nás na veľmi dôležitú skutočnosť, a to takú, že samotná žiadosť podaná GP SR o vydanie súhlasu na vzatie do väzby bola podaná neoprávnenou osobou. Pretože v zmysle zákona o ÚS SR takúto žiadosť môže podať len generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár. Táto žiadosť bola však podaná prvou námestníčkou generálneho prokurátora Vierou Kováčikovou," zdôraznil obhajca.

Poukázal na to, že s týmto sa vo svojom odôvodnení rozhodnutia nevyrovnal ani ÚS SR. "Zároveň v rámci sťažnosti sme poukázali aj na takú skutočnosť, že uznesenie o vznesení obvinenia voči mojej klientke bolo vydané prokurátorkou Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Pričom v zmysle paragrafu 207 a odseku 1 takéto uznesenie môže vydať len prokurátor GP SR," vysvetlil Erdös.

Vedci sú bližšie k vývoju vakcíny proti koronavírusu. Pomohol superpočítač (VIDEO)
Vďaka najrýchlejšiemu superpočítaču na svete sa podarilo identifikovať chemikálie, ktoré by mohli zabrániť šíreniu nebezpečného vírusu a pomohli s vytvorením očkovacej látky. Správu priniesla CNN. Čítať ďalej
20 | 03 | 2020 | Slávka Cigáňová


"Postup bol v súlade so zákonom o prokuratúre a Trestným poriadkom," reagovala hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

NAKA obvinila minulý týždeň v rámci akcie Búrka 18 osôb, z toho 13 sudcov, z trestných činov podplácania, prijímania úplatku a zasahovania do nezávislosti súdu. Vzhľadom na to, že bolo viacero obvinených sudcami, musel o ich možnosti väzobného stíhania rozhodnúť ÚS. Ten tak urobil iba pri piatich z 13 sudcov. Ostatní sudcovia sú stíhaní na slobode.

Senát Najvyššieho súdu (NS) SR v piatok rozhodol, že Monika J., Eugen P., Denisa C., Richard M. a Miroslav M. ostávajú vo väzbe. "Keďže nemám doručené písomné rozhodnutie NS SR, ktorý rozhodoval o sťažnosti proti uzneseniu sudcu pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici, tak sa neviem bližšie a podrobnejšie vyjadriť k tomu, na základe akých skutočností a prípadne ďalších iných okolností rozhodol tak, že bola zamietnutá sťažnosť mojej klientky voči uzneseniu," reagoval Erdös.

PREDSEDOM PARLAMENTU SA STAL BORIS KOLLÁR
Predsedom Národnej rady (NR) SR sa stal líder Sme rodina Boris Kollár. V tajnej voľbe mu hlas odovzdalo 106 poslancov, na zvolenie ich potreboval minimálne 76. Kollár, ktorý sa stal druhým najvyšším ústavným činiteľom, nahradil vo funkcii šéfa NR... Čítať ďalej
20 | 03 | 2020 | TASR