Vedci sú bližšie k vývoju vakcíny proti koronavírusu. Pomohol superpočítač (VIDEO)
20 | 03 | 2020 I Slávka Cigáňová

Vďaka najrýchlejšiemu superpočítaču na svete sa podarilo identifikovať chemikálie, ktoré by mohli zabrániť šíreniu nebezpečného vírusu a pomohli s vytvorením očkovacej látky. Správu priniesla CNN.


Bezprecedentnou výzvou pre vedeckú oblasť je v súčasnej dobe rýchlosť, akou sa šíri vírus spôsobujúci ochorenie COVID-19. Kvôli tomu sa odborníci snažia urchýliť svoj výskum, pričom práve na to bol postavený najrýchlejší superpočítač na svete od IBM, vybavený "AI mozgom". Vykonal tisíce simulácií s cieľom analyzovať, ktoré zlúčeniny liečiv by mohli účinne bojovať proti nebezpečnému vírusu. Podarilo sa mu nájsť 77 z nich. Vedci z Oak Ridge National Laboratory publikovali svoje zistenie v časopise ChemRxiv.

Výskumník z Oak Ridge Micholas Smith vytvoril model hrotu koronavírusu na základe prieskumu uverejneného v januári. So superpočítačom simuloval, ako atómy a častice vírusového proteínu reagujú na rôzne zlúčeniny. CNN informovala, že superpočítač uskutočňoval simulácie s viac ako 8 000 zlúčeninami, ktoré by sa mohli viazať na vírus. To by mohlo obmedziť jeho schopnosť šíriť sa do hostiteľských buniek.

Nasledovať budú teraz ďalšie simulácie, avšak s presnejším výpočtovým modelom. Rovnako tak experimentálne štúdie - majú dokázať, ktoré chemikálie fungujú najlepšie. „Naše výsledky neznamenajú, že sme našli liek na liečbu koronavírusu,“ uviedol Jeremy Smith, riaditeľ Národného laboratória pre molekulárnu biofyziku univerzity v Tennessee / Oak Ridge.

Zistenia amerických vedcov sú však základom budúcich štúdií, potrebných na vytvorenie najúčinnejšej vakcíny proti koronavírusom. „Až potom budeme vedieť, či niektorý z nich vykazuje vlastnosti potrebné na zmiernenie tohto vírusu,“ dodal.



Pápež: „Prosil som Pána, aby zastavil epidémiu"
Svätý otec bol minulú nedeľu na púti. Šiel k milostivej ikone Bohorodičky a Kristovmu krížu, symbolom záchrany Ríma od epidémií. Informoval o tom web vaticannews.va. Čítať ďalej
20 | 03 | 2020 | Slávka Cigáňová