Čínska propaganda spojená s koronavírusom vyhráva
19 | 03 | 2020 I Mário Martinka

Zatiaľ čo sa Európa snaží spomaliť šírenie koronavírusu, Čína začína prejavovať náznaky, že najhoršia epidémia je už za nimi. Peking teda prichádza so zákernou PR kampaňou!


Hlavnou stratégiou Číny je ukázať, že krajina, kde vírus vznikol (a potom ho celé týždne zakrývala, aby sa mohol voľne šíriť po celom svete) sa snaží zachrániť ľudstvo, zatiaľ čo EÚ sa nemôže dostať zo zovretia tohto zákerného vírusu a na dôvažok ďalšia svetová superveľmoc je zaneprázdnená tým, že označuje Čínu ako pôvodcu choroby, píše politico.eu.

Za posledných niekoľko dní Čína vyslala lietadlá s maskami, tímy lekárov a dokonca aj ventilátory do celého sveta, aby pomohla bojovať s krízou. Čínsky miliardár Jack Ma venoval jeden milión masiek a stovky tisíc testovacích súprav USA, pričom prvý náklad dorazil do Seattlu v pondelok.

Matovič poskladal vládu z profíkov aj amatérov
Už v sobotu by mala nová vláda prevziať moc. Čítať ďalej
19 | 03 | 2020 | Pavol Jesenský


"Urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme pomohli ostatným krajinám v boji proti COVID-19,“ povedal Zhang Jun, čínsky veľvyslanec pri OSN. „Robíme namiesto toho, aby sme hovorili. Sme priatelia, nie sme  nepriateľmi. Urobil by Američan to isté pre Číňanov?,“ pýtal sa veľvyslanec Číny v Južnej Afrike Lin Songtian v pondelkovom  tweete.

Tento týždeň prišla do Belgicka zásielka 500 000 masiek, ktorú poslali čínske charity založené známym podnikateľom Ma a jeho firmemným impériom Alibaba. Čínska štátna tlačová agentúra Xinhua zverejnila fotografiu jedného z kontajnerov s preložených sloganom „Jednota robí silu“ vo francúzštine, flámčine a čínštine.

Taliansko, zďaleka najťažšie postihnutá krajina v Európe, sa snažilo získať zásoby a pomoc napríklad od svojich partnerov z EÚ. Maurizio Massari, taliansky veľvyslanec pri EÚ, minulý týždeň vyjadril sklamanie z toho, že členské štáty nezohľadnili výzvu Európskej komisie na odoslanie vybavenia a spotrebného materiálu.

„Nanešťastie ani jedna krajina EÚ neodpovedala na výzvu Komisie,“ napísal minulý týždeň do POLITICO. „Iba Čína odpovedala bilaterálne. Toto určite nie je dobrým znakom európskej solidarity.“

Nastáva biblická Apokalypsa? (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
19 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio zverejnenil video na Facebooku, ktoré ukázalo čínske lietadlo nabité zdravotníckym zariadením a lekárov prichádzajúcich na pomoc v boji proti koronavírusu.

„Priateľ v núdzi je skutočne priateľ,“ vyhlásil Zhang Jun, čínsky veľvyslanec pri OSN. "Urobíme všetko, čo bude v našich silách, aby sme pomohli ostatným krajinám v boji proti COVID-19."

Zatiaľ čo Čína si leští svoj globálny imidž zaslaním dodávok pomoci do krajín zasiahnutých koronavírusom, americký prezident Donald Trump čelil otázkam týkajúcim sa jeho oznámeného pokusu zabezpečiť výhradné americké práva na vakcínu vyvíjanú v Nemecku. Americkí predstavitelia síce tento príbeh popreli, ale predstavitelia nemeckej vlády trvali na tom, že je pravdivý a zaviazali sa sprístupniť svetu všetky vakcíny vyvinuté v Nemecku.

"Vírusy nemajú štátnu príslušnosť a (štátnu príslušnosť) nebude mať ani liek," uviedol nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier počas na adresu Trumpovho pokusu o kúpenie práv na vakcínu. Trump medzitým začal hovoriť o koronavíruse ako o čínskom víruse.

Trump chce kúpiť koronavakcínu iba pre Američanov a ponúka veľa peňazí
Donald Trump údajne ponúka nemeckým vedcom, ktorí vyvíjajú vakcínu proti koroavírusu, veľa peňazí, ak prídu do Spojených štátov a tento liek dodajú len Američanom. Píše EurActiv. Čítať ďalej
17 | 03 | 2020 | Natália Sollárová


Trumpovo rozhodnutie minulý týždeň zavrieť americké hranice pre Európanov bez toho, aby o tom informoval EÚ, urobilo len málo pre to, aby sa jeho imidž vylepšil. Aj keď sa takéto kroky v posledných dňoch stali bežným javom, agresívny spôsob, ktorým Trump odôvodňoval svoje rozhodnutie („Keď nám zvyšujú dane, nekonzultujú s nami“), mnohým Európanom potvrdil, že má malý záujem pomáhať spojencom.
Taliansko nie je jedinou krajinou, ktorá necíti náklonnosť Európy

Srbsko, ktoré je uprostred procesu vstupu do EÚ, sa v pondelok sťažovalo, že zákaz vývozu dôležitých zdravotníckych pomôcok zanechal krajinu v kaši. Prezident Aleksandar Vučić, politik, ktorý nie je známy tým, že skrýva svoje emócie, rozpútal nával kritiky na adresu Bruselu.

"Teraz ste všetci pochopili, že veľká medzinárodná solidarita v skutočnosti neexistuje," uviedol na tlačovej konferencii. „Európska solidarita neexistuje. To bola rozprávka,“ povedal.

Tak či onak, vystúpenie Vučića, ktoré sa stalo virálnym na sociálnych médiách, ponúklo čínskemu propagandistickému stroju obrovskú výhru.

Vučić, ktorého hlas upadol do dramatického pološepotu, vysvetlil, že poslal osobitnú výzvu prezidentovi Xi Jinpingovi, s tým, že oslovil čínskeho vodcu ako svojho „brata“, pretože Číňania „sú jediní, ktorí nám môžu pomôcť“.

Čína, posilnená pozitívnym PR, sa v posledných dňoch odvážnejšie snažila prepísať históriu a bez akýchkoľvek dôkazov tvrdila, že vírus pochádza nie z Číny, ale z USA. Problémy spočívajú v tom, že USA čelia v posledných rokoch problémom s dôveryhodnosťou a hrozí, že sa falošné správy Číny rozšíria tak rýchlo ako samotný koronavírus.

Kto pomôže Taliansku? Čína má odpoveď
Taliansko je teraz po Číne najťažšie zasiahnutým štátom s viac ako 1 800 úmrtiami a viac ako 24 747 potvrdenými prípadmi Covid-19 Čítať ďalej
19 | 03 | 2020 | Mário Martinka