Avigan - účinný liek pri liečení koronavírusu
18 | 03 | 2020 I Mário Martinka

Čínski vládni vedci tvrdia, že japonský liek proti chrípke Avigan je účinný pri liečbe pacientov infikovaných novým koronavírusom a podporia jeho používanie.


Zhang Xinmin, riaditeľ Národného centra pre rozvoj biotechnológií, v utorok označil tento liek na tlačovej konferencii v Pekingu, píše portál nhk.or.jp

Uviedol, že liek je účinný a prešiel v klinických skúškach dvoma lekárskymi organizáciami v krajine. Uviedol, že liek účinkuje na príznaky súvisiace s koronavírusom vrátane pneumónie a nemá zjavné vedľajšie účinky.

Riaditeľ uviedol, že testy sa uskutočnili v mestách Wuhan a Shenzhen a zúčastnilo sa na nich spolu 320 pacientov. Povedal, že tí, ktorí dostali liek v Shenzhene, sa zbavili vírusu po 4 dňoch od pozitívneho stavu, zatiaľ čo osobám bez tohto lieku trvalo vyzdravenie 11 dní.

Štúdia tiež prostredníctvom röntgenových snímkov zistila, že došlo zlepšenie v pľúcnych podmienok asi u 91 percent pacientov, ktorým bol liek podaný. Riaditeľ uviedol, že liek je vysoko bezpečný a jeho účinok je zrejmý, a formálne odporúčajú použitie lieku ako spôsobu boja proti vírusu.

Čínska firma, ktorá získala licenciu od japonských vývojárov, dostala minulý mesiac vládne schválenie na hromadnú výrobu liekov. Čína v pondelok potvrdila 21 nových prípadov vírusu, čím sa celkový počet v krajine zvýšil na viac ako 80 000. Počet obetí je teraz na 3 226.

Rusko obviňuje USA z prevádzkovania laboratória biologických zbraní v Gruzínsku
Ruské ministerstvo obrany hovorí, že Spojené štáty americké pravdepodobne v Gruzínsku prevádzkujú tajné laboratórium na biologické zbrane, ktoré údajne porušuje medzinárodné pravidlá a predstavuje pre Rusko priame bezpečnostné... Čítať ďalej
18 | 03 | 2020 | Mário Martinka