Trump tvrdí, že obchod nebude „v žiadnom prípade“ ovplyvnený zákazom cestovania do Európy
12 | 03 | 2020 I Marek Molnár

Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že 30-dňový zákaz cestovania do Európy "vôbec" neovplyvní obchod. Informuje portál RT.


Trump zmiatol obchodníkov a obyčajných občanov, keď v pondelok v nadväznosti na svoje národné nariadenie vyhlásil na Twitteri, že ubezpečuje verejnosť, že jeho rozkaz pozastaviť všetky cesty z Európy sa týkajú iba pohybu osôb, ale nie tovaru.



"Je veľmi dôležité, aby všetky krajiny a podniky vedeli, že 30-dňové obmedzenie cestovania z Európy vôbec neovplyvní obchod. Obmedzenie pozastavuje presun ľudí, nie tovaru," uviedol Trump.

Jeho príspevok vyvolal viac otázok ako odpovedí, ale Trump neskôr uviedol, že dočasné pozastavenie cestovania do a z Európy by malo ďalekosiahle následky aj pre obchod.



Avšak potom, čo Trump zakázal transport osôb do Európy a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila prepuknutie koronavírusu za pandémiu, nastali obrovské straty na ázijských trhoch. Kľúčový index All Ordinaries sa uzavrel na 7,23 percenta. Nasledoval japonský Nikkei 225, ktorý stratil 4,4 percenta. Hongkonská burza klesla na konci obchodného dňa o 3,4 percenta, zatiaľ čo kompozit v Šanghaji klesol o 1,52 percenta.

MIMORIADNE: Svetová zdravotnícka organizácia označila koronavírus za pandémiu
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila, že šírenie vírusu Covid-19 po celom svete sa dostalo do štádia, keď ho možno označiť za pandémiu. Informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 03 | 2020 | Marek Molnár