Slovenské ženy zarábajú v priemere o pätinu menej ako muži
06 | 03 | 2020 I SITA

 Slovenské ženy zarábajú v priemere zhruba o pätinu menej ako muži. Vyplýva to z údajov Európskeho inštitútu pre rodovú rovnosť (EIGE).


V priemere je na Slovensku zamestnaných 66 % žien a mužov až 79 %. Vo vedúcich pozíciách firiem je tretina žien, mužov je dvakrát viac. Dôvodom je podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Lenky Buchlákovej starostlivosť o rodinu a materstvo. "Tretina žien obetuje kariéru kvôli rodine, u mužov je to len na úrovni štyroch percent," doplnila Buchláková.

V celkovom hodnotení rodovej rovnosti je Slovensko na chvoste spomedzi krajín EÚ. Index rovnosti Eurostatu skúma rozdiely medzi mužmi a ženami na pracovnom trhu vo vzdelaní, v príjmoch, v zdravotnom stave, v zapojení sa do verejného života a rozdiely v čase strávenom s rodinou. Aktuálne výsledky priradili Slovensku úroveň 52,4 bodu zo 100. Ako v jedinej krajine EÚ sa u nás nerovnosť medzi mužmi a ženami prehĺbila. V rovnosti medzi pohlaviami je Slovensko na 26. mieste v rámci krajín EÚ a za posledné roky sme sa prepadli až o sedem pozícií.

Vedci objavili plasty v novom druhu morského kôrovca (VIDEO)
Tím vedcov z Univerzity v Newcastle objavil v Mariánskej priekope v hĺbke až 6 900 metrov doteraz neznámy druh kôrovca. Mal však v tele stopy ľudskej civilizácie - plasty. O objave publikovali článok v renomovanom vedeckom časopise Zootaxa.... Čítať ďalej
06 | 03 | 2020 | Slávka Cigáňová


Ako vyplýva z prieskumu skupiny Mazars a neziskového think-tanku OMFIF, až v pätine centrálnych bánk nezastávajú ženy žiadne vysoké pozície. Len 14 centrálnych bánk na celom svete vedú ženy, vrátane Európskej centrálnej banky, ktorá má po prvý raz na čele ženu - Christine Lagardeovú. Rozmanitosť je dôležitá pri rozhodovaní, ale len 15 % centrálnych bánk má vyčlenené miesta pre ženy v správnych radách alebo radách pre menovú politiku.

Na druhej strane, ženy sú v šetrení poctivejšie ako muži. Podľa prieskumu Slovenskej sporiteľne majú ženy v rámci sporenia na rezervu našetrenú sumu približne na úrovni 2 000 eur. Mesačne dokážu dať bokom približne 190 eur. "Z prieskumu vyplýva, že najviac si dokážu ušetriť ženy vo veku 18 až 35 rokov. Dôvodom ich vyšších rezerv je aj fakt, že muži sú vo väčšine hlavou rodiny, financie sú v ich rukách, a preto napríklad v prípade nečakaných finančných výdavkov využívajú aj rezervy," dodala Buchláková.

Senior s umelou nohou v Plzni zahynul pri záchrane topiaceho sa psa
Nešťastnú udalosť vyšetrujú od štvrtkového poludnia policajti v Plzni. Starší muž sa snažil zachrániť svojho psa, ktorý spadol do rieky Úslavy v časti Plzne Lobzy. Sám sa však pri jeho záchrane utopil. Informuje portál... Čítať ďalej
06 | 03 | 2020 | Dominik Simon