Na grécku políciu dopadli slzné granáty. Útočili turecké bezpilotné lietadlá, píšu médiá
06 | 03 | 2020 I Dominik Simon

Na gréckych policajtov hliadkujúcich na hranici s Tureckom priletelo v piatok ráno z opačnej strany plota niekoľko slzných granátov. Píše iDnes.


Podľa spravodajcu serveru Greek Reporter išlo zrejme o koordinovaný útok tureckej polície, ktorá k nemu využila bezpilotné lietadlo (dron). Tá podľa gréckych médií navyše počas konfliktu rozdala migrantom nožnice za účelom prestrihnutia plotu.

Na grécko-tureckej hranici sa od konca minulého týždňa zhromaždilo niekoľko desiatok tisíc utečencov po tom, čo Ankara oznámila, že už d'alej nebudene brániť migrantom v ceste do Európskej únie.

Grécko, ako členská krajina EÚ, posilnilo ochranu hraníc vyslaním ďalších policajtov i vojakov. Vo štvrtok Turecko oznámilo, že k hranici posiela tisícku elitných policajtov, aby zabránili návratu migrantov späť do tureckého vnútrozemia.

Turecko rozmiestnilo na hraniciach s Gréckom 1000 ozbrojených policajtov
Turecko rozmiestnilo vo štvrtok na hraniciach s Gréckom 1000 ozbrojených policajtov. Chce tak zabrániť Grécku v zatláčaní migrantov, ktorí sa pokúšajú prejsť cez turecko-grécke hranice. Uviedol to turecký minister vnútra Süleyman Soylu v čase, keď... Čítať ďalej
05 | 03 | 2020 | TASR


Grécka televízia Skai v piatok priniesla zábery z hraničného prechodu Kastanies, z ktorých podľa DPA vyplýva, že slzné granáty prilietali z tureckej strany. Tamojšia polícia podľa médií využila na navádzanie vystrelených granátov bezpilotné lietadlo.

Korešpondent serveru Greek Reporter tiež uviedol, že turecké bezpečnostné sily pri útoku tiež rozdávali migrantom nožnice na prestrihanie dier v plote.

Grécko chráni časť hranice už niekoľko rokov plotom s ostnatým drôtom. Server Kathimerini v piatok napísal, že sa Atény chystajú plot rozšíriť aj na ďalšie nechránené oblasti hraničnej línie. Veľkú časť grécko-tureckej hranice tvorí rieka Evros.

Kvôli väčšej migrančnej vlne v posledných dňoch Grécko posilnilo ochranu tiež pri svojich ostrovoch v Egejskom mori. Denník Kathimerini dnes napísal, že grécke námorníctvo vydalo zákaz vstupu lodiam do teritoriálnych vôd pri ostrovoch Lesbos, Chios a Samos, aby "zabránilo ilegálnym prechodom cez hranice".

Grécko od minulého týždňa zastavilo na hraniciach takmer 35.000 migrantov
Grécko zastavilo takmer 35.000 migrantov, ktorí sa snažili nelegálne dostať na jeho územie, odkedy Turecko takmer pred týždňom otvorilo svoje hranice. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje gréckej... Čítať ďalej
05 | 03 | 2020 | TASR