Šport: Kučová a Schmiedlová postúpili do 2. kola kvalifikácie na turnaji WTA, PSG si pripísali ďalší triumf na ceste za titulom v najvyššej francúzskej futbalovej súťaže
01 | 03 | 2020 I SITA

-Piešťanské Čajky postúpili do semifinále Európskej ženskej basketbalovej ligy (EWBL). Po triumfe na palubovke ruského tímu BK Rostov-Don SFedU 77:70 zvíťazili aj v sobotňajšej domácej odvete 78:56 a predstavia sa medzi kvartetom najlepších, kam prenikli aj ruský Novosibirsk, bieloruský Minsk a české Brno.


-Hráči Spišskej Novej Vsi urobili dôležitý krok k postupu do play-off basketbalovej extraligy mužov. V sobotu totiž doma zdolali priameho konkurenta o 8. priečku tabuľky Komárno 108:79. Inter Bratislava si pred vlastnými fanúšikmi poradil s Levicami 89:66 a naďalej kraľuje hodnoteniu súťaže.

-Gól slovenského hokejového útočníka Filipa Krivošíka pomohol hráčom tímu HPK Hämeenlinna k triumfu nad LAhti Pelicans 4:1 v sobotňajšom zápase fínskej Liigy. Presným zásahom sa v sobotu prezentoval aj Tomáš Záborský a jeho Saipa Lappeenranta triumfovala 2:0 nad Vaasan Sport. Brankár Patrik Rybár si pripísal 23 úspešný zákrokov pri víťazstve Kärpätu Oulu 3:1 nad JYP Jyväskylä a Kristián Pospíšil raz asistoval za Lukko Rauma pi triumfe 7:1 na ľade Ässatu Pori.

-Slovenský futbalista René Dedič skóroval pri triumfe Opavy nad Olomoucom 2:1 v sobotňajšom zápase 23. kola najvyššej českej futbalovej súťaže. Napriek zisku troch bodov je Opava stále na predposlednom 15. mieste. Hráči Plzne pod vedením trénera Adriána Guľu zvíťazili v Jablonci 2:1, Róbert Matejov gólom v 90. min zariadil cenný bod pre Zlín na pôde Sparty Praha za remízu 2:2.

V sobotu schválili zmenu pravidla o postavení mimo hry v prospech útočníkov, ruka či špička kopačky už nebudú rozhodovať
Rada medzinárodnej futbalovej asociácie (IFAB) v sobotu schválila úpravu pravidiel o postavení mimo hry. Zmena je to v prospech útočníkov, pretože po novom už "milimetrový ofsajd" nebude považovaný za výhodu. Čítať ďalej
29 | 02 | 2020 | SITA


-Dvaja slovenskí futbalisti skórovali v sobotňajších dueloch poľskej futbalovej Ekstraklasy. Ľubomír Tupta sa presným zásahom podieľal na remíze Wisly Krako 2:2 s Wislou Plock, Erik Jirka gólom prispel k triumfu Górnika Zabrze 3:1 nad Štetínom.

-Slovenské tenistky Kristína Kučová a Anna Karolína Schmiedlová postúpili do 2. kola kvalifikácie na turnaji WTA International v mexickom Monterrey. V sobotňajšom 1. kole Kučová zdolala Talianku Jasmine Paoliniovú 7:5, 6:1 a Schmiedlová Austrálčanku Lizette Cabrerovú 6:3, 6:2.

-Slovenský tenista Lukáš Lacko s Rusom Teimurazom Gabašvilim nepostúpili na challengeri vo francúzskom Pau do finále štvorhry mužov. V sobotňajšom semifinále bol nad ich sily taliansko-rumunský pár Simone Bolelli, Florin Mergea, ktorému podľahli 6:7 (6), 1:6.

Srbsko vysadí 1 miliardu stromov v snahe dosiahnuť nulové CO2 do roku 2050
Srbský hudobný festival EXIT presvedčil vládu, aby vysadila 1 miliardu stromov na boj proti klimatickej kríze. Čítať ďalej
29 | 02 | 2020 | Dominik Simon


-Slovenskí reprezentanti Martina Maršálková a Juraj Tužinský obsadili 7. miesto v tímovom mixe vo vzduchovej pištoli na majstrovstvách Európy v streľbe zo vzduchových zbraní v poľskom Vroclave. V prvej časti kvalifikácie dosiahli 578 bodov (Maršálková 286, Tužinský 292), čo znamenalo 6. priečku a postup medzi najlepšiu osmičku. V druhej časti si pripísali na konto 377 bodov (Maršálková 187, Tužinský 190), čo ich zaradilo na 7. pozíciu. Od prieniku do bojov od medaily delilo Slovákov 6 bodov. Slovenskí puškári nezamiešali v sobotu karty na popredných pozíciách.

Vo vzduchovej puške mužov na 60 výstrelov bol z trojice Slovákov najlepší Patrik Jány na 23. mieste (625,8 b.), od finálovej hranice ho delilo 2,9 bodu. Štefana Šuleka (621,9) klasifikovali na 50. a Mateja Medveďa (621,3) na 53. priečke. Družstvo SR skončilo 12. so súčtom 1869 bodov a nepostúpilo medzi osem najlepších. Zo Sloveniek sa Daniela Demjén Pešková zmestila do tretej desiatky (30.), keď dosiahla 625,1 bodu. Jana Hyblerová figurovala kúsok za ňou - na 33. priečke so 624,8 bodu a Diana Beniková bola 79., keď trafila 616,2 bodu. V tímovej súťaži patrila reprezentantkám SR 17. pozícia so súčtom 1866,1 bodu.

-Hráči PSG si pripísali ďalší triumf na ceste za titulom v najvyššej francúzskej futbalovej súťaže. V sobotňajšom súboji 27. kola Ligue 1 doma zdolali Dijon 4:0 a jedenásť kôl pred koncom majú pred druhým Olympiqueom Marseille náskok trinástich bodov.

Prvá smrť spôsobená koronavírusom v USA bola potvrdená v štáte Washington
Prvý prípad úmrtia v dôsledku vírusu Covid-19 v Spojených štátoch oznámili washingtonskí zdravotníci v sobotu. Informuje CNN. Čítať ďalej
29 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


-Americká reprezentantka v dráhovej cyklistike Chloé Dygertová Owenová v sobotu na majstrovstvách sveta v nemeckom Berlíne hneď dvakrát zlepšila vlastný svetový rekord v stíhacícich pretekoch žien. V kvalifikácii vlastné maximum z hodnoty 3:20,060 min posunula na 3:17,283 min, vo večernom finále tento čas ešte zlepšila na 3:16,937. Slovenka Tereza Medveďová obsadila v kvalifikácii poslednú 22. priečku s viac ako polminútovým mankom na víťazku.

-Víťazkou pretekov žien v záverečnom 9. kole Svetového pohára sánkarov v nemeckom Königssee sa stala domáca reprezentantka Anna Berreiterová, za ktorou skončila na 2. mieste jej krajanka Julia Taubitzová a Viktoria Demčenková z Ruska. Slovenka Katarína Šimoňáková obsadila 26. priečku. Celkové víťazstvo v hodnotení SP získala prvýkrát v kariére Taubitzová s 965 bodmi, keď len o osem bodov predstihla Rusku Tatianu Ivanovovú (957), tretia skončila Demčenková (722). Šimoňákovú klasifikovali na 22. stupienku (vlani 28.) so ziskom 164 bodov, ďalšia Slovenka Andrea Pavlíková bola s 5 bodmi 54.

Súťaž dvojíc vyhrali Nemci Toni Eggert - Sascha Benecken. Svojich krajanov Tobias Wendla s Tobiasom Arltom zdolali o 266 stotín sekundy, 3. miesto si vyjazdili Andris a Juris Šicsovci. Slovenské duo Tomáš Vaverčák - Matej Zmij obsadilo 14. priečku. Rovnaké poradie ako v sobotňajších pretekoch bolo aj v konečnom účtovaní SP. Eggert s Beneckenom obhájili celkové prvenstvo v SP, v ktorom triumfovali už piatykrát, so ziskom 872 bodov pred Wendlom s Arltom (847) a Šicsovcami (720). Vaverčákovi so Zmijom patrí 22. stupienok so 145 bodmi, pred rokom figuroval o jedno miesto vyššie.

Luxembursko je prvou krajinou na svete, ktorá zavedie bezplatnú verejnú dopravu
Luxembursko je najbohatšou krajinou Európy, v ktorej je auto prevládajúcim dopravným prostriedkom. V nedeľu sa však stane prvou na svete, ktorá zavedie bezplatnú verejnú dopravu. Informuje euronews. Čítať ďalej
29 | 02 | 2020 | Dominik Simon


-Po polovici "kráľovskej" disciplíny na majstrovstvách sveta bobistov v nemeckom Altenbergu sú najbližšie k zlato domáci reprezentanti. Kvarteto Nico Walther, Paul Krenz, Eric Francke a Joshua Bluhm vedie po dvoch súťažných jazdách štvorbobov s náskokom 5 stotín sekundy pred Lotyšmi vedenými Oskarsom Kibermanisom. Tretí sú tiež Nemci s pilotom Johannesom Lochnerom (+0,06). Štvrtý je favorizovaný nemecký obhajca titulu Francesco Friedrich, ktorý pred nedeľňajším popoludňajším vyvrcholením pretekov zaostáva za lídrami len o 9 stotín. Slovensko nemá v 22-člennom štartovom poli posádok zastúpenie.

-Nemka Ramona Theresia Hofmeisterová medzi ženami a Rakúšan Benjamin Karl s Talianom Mirkom Felicettim sa stali víťazmi sobotňajšieho paralelného obrovského slalomu na pretekoch Svetového pohára v snoubordingu v kanadskom stredisku Blue Mountain. Hofmeisterová si vo finále poradila s krajankou Selinou Jörgovou, Karl a Felicetti vo finále dosiahli totožný čas.

Japonský premiér Abe oznámil núdzový balík pomoci v boji s vírusom za 2,26 miliardy eur
Japonský premiér Šinzó Abe oznámil v sobotu núdzový ekonomický balík za 270 miliárd jenov (2,26 miliardy eur), ktorý má pomôcť v boji proti koronavírusu. Abe sa takto snaží získať podporu verejnosti pre svoju vládu a jej zápas s epidémiou, napísala... Čítať ďalej
29 | 02 | 2020 | TASR