Zjednodušenie zriadenia škôlok by mohlo pomôcť so zvýšením kapacity, tvrdia niektoré politické strany
18 | 02 | 2020 I SITA

Zjednodušenie zriadenia škôlok či podpora miest a obcí pri budovaní ich kapacít by mohlo byť cestou ako v nich nájsť miesta pre päťročné deti. Vyplynulo to z odpovedí politických strán, ktoré v posledných prieskumoch presiahli päť percent preferencií.


Agentúra SITA im položila otázku, ako by riešili problém s nedostatkom miest v materských školách. Od roku 2021 majú škôlky navštevovať všetky päťročné deti. Na základe analýzy Inštitútu vzdelávacej politiky však do daného roku bude chýbať ešte 1 460 miest. Expert na vzdelávanie strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling tvrdí, že termín 2021 je nereálny a je potrebné ho posunúť a potrebné kapacity dobudovať.

SaS navrhuje okrem efektívnejšieho využívania eurofondov a dobudovávania kapacít využiť budovy základných škôl (ZŠ), kde mierne klesol počet žiakov a uvoľnili sa tak priestory. „Preto napríklad navrhujeme aj zjednodušiť zriadenie materskej školy v priestoroch ZŠ alebo zriadenie elokovaného pracoviska v ZŠ,“ vysvetlil.

Podľa Martina Šmilňáka z Kresťanskodemokratického hnutia je potrebné, aby sa uvoľnil trh s poskytovateľmi predprimárneho vzdelávania. „Je možné využiť komunitné centrá, firemné škôlky, existujúce základné školy i ďalších prípadných poskytovateľov s tým, aby štát určil podmienky, za ktorých môžu alternatívne materské školy vzniknúť a byť prevádzkované,“ priblížil. Slovenská národná strana by riešila nedostatočný počet miest aj obnovou kapacít škôlok, ktoré samosprávy prestali využívať po tom, ako ich prevzali od štátu.

Boss Černák písal list Pellegrinimu z väzenia. Žiada od neho ospravedlnenie
18 | 02 | 2020 | Slávka Cigáňová


Hovorca strany Smer-sociálna demokracia Ján Mažgút uviedol, že ak budú obce a mestá trvať na tom, že ide o prenesený výkon štátnej správy, podporia aj vyňatie škôlok z originálnych kompetencií obcí a miest a ich presunutie do preneseného výkonu štátnej správy. Tieňový minister školstva hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Miroslav Sopko uviedol, že ak samospráva nedokáže garantovať miesto pre dieťa a urýchlené dobudovanie škôlok, mal by štát prevziať tieto predškolské zariadenia a príspieť na vzdelávanie pre všetky deti.

Strana Za ľudí by chcela prehodnotiť prerozdeľovanie podielových daní, prípadne aj ďalších finančných mechanizmov tak, aby túto službu vedeli adekvátne mestá a obce financovať. Odborníci za koalíciu Progresívne Slovensko/Spolu Vladimír Šucha a Juraj Hipš sa zhodli, že je nevyhnutné viesť partnerský dialóg so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) aj ďalšími, aby sa dostupné financie využili čo najlepšie a najtransparentnejšie. Podotkli, že Slovensko môže využiť peniaze aj zo štrukturálnych fondov.

Martin Beluský zo strany Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko priblížil, že strana chce podporiť zvyšovanie kapacít a dobudovanie škôlky. Adriana Pčolinská z hnutia Sme rodina odpovedala, že je vždy vecou politických priorít každej vlády, kam investuje finančné prostriedky. Dodala však, že hnutie bude na strane detí a ich rodičov.

Ministerstvo školstva v parlamente presadilo, že od roku 2021 budú musieť všetky päťročné deti navštevovať škôlku. Pripúšťa však, že v škôlkach môže chýbať zhruba 1 500 miest. Opatrenia týkajúce sa povinných škôlok nadobudnú účinnosť 1. januára 2021. Združenie miest a obcí žiadalo poslancov národnej rady o neschválenie novely, takisto aj prezidentku Zuzanu Čaputovú o jej nepodpísanie. Novelu napriek tomu parlament schválil na konci júna tohto roka a dokument získal aj podpis prezidentky. Podanie na ústavný súd ZMOS avizuje od novembra.

Ľudia si sociálne istoty zaslúžia aj pred voľbami
Dnešná mimoriadna schôdza parlamentu do veľkej miery napovie, aké môže byť usporiadanie politických síl na Slovensku. Čítať ďalej
18 | 02 | 2020 | Peter Haluza