Slota zanechal Žiline problémy. Mesto robí obchody s jeho známym
18 | 02 | 2020 I Jaroslav Fabok

Žilinskí poslanci zápasia s dedičstvom, ktoré mestu Ján Slota zanechal počas rokov 1990 až 2006, kedy pôsobil vo funkcii primátora. 


Mestským poslancom v priebehu včerajška ušlo schválenie uznesenia o vypovedaní zmluvy s advokátskou kanceláriou Karkó o jeden hlas. Karkó Žiline poskytuje svoje služby v sporoch, ktoré sa týkajú vyrovnávania vzťahov medzi mestom a spoločnosťami podnikateľa Georgea Trabelssieho. Tie sa začali už počas pôsobenia Slotu na čele mesta. Súčasné vedenie argumentuje tým, že nastavenie zmlúv je pre mesto nevýhodné.


Trabelssieho meno je navyše spájané s exprimátorom Slotom. Podnikateľ mal v meste kúpiť viaceré nehnuteľnosti pričom existuje hrozba, že ich teraz môže speňažiť. „Predá so ziskom budovy, ktoré sú mu na obtiaž, získa pozemok pre svoje autobusy, vysporiada si mestské pozemky pod obchodným centrom Mirage, a zbaví sa parkovacieho biznisu, čo až tak nevynáša,“ upozornil koncom minulého roka Denník N.


Ján Slota vyzval k voľbe Harabinovej strany Vlasť
„Ja som hlboko presvedčený, že jediný predstaviteľ, ktorý je ešte nosičom toho vlastenectva a kresťanských hodnôt, je pán Štefan Harabin na čele politickej strany Vlasť“, povedal vo videu expredseda SNS. Čítať ďalej
17 | 02 | 2020 | redakcia, PB

Podľa denníka Pravda prekáža mestským poslancom, že zmluvy s Karkó s.r.o uzatvorilo terajšie vedenie, na čele s primátorom Petrom Fiabáne, bez verejnej súťaže. Mesto má pritom advokátskej kancelárii, ktorá má spory s Trabelssieho firmami urovnať, vyplatiť až milión eur.


„Ide o veľmi náročnú vec. Dedičstvo Jána Slotu - chátrajúca korytnačka, oceľový skelet na Karpatskej, parkovanie v rukách súkromníka, desiatky nevýhodných zmlúv - dostali mesto do súčasnej zlej situácie. Aby sme to zvládli, potrebovali sme nájsť advokátsku kanceláriu, ktorá nám pomôže vysporiadať sa s tým,“ svoje rozhodnutie zadať zákazku kancelárii Karkó bez súťaže obhajuje  Fiabáne.


Podľa poslankyne mestského zastupiteľstva Miriam Šutekovej bola zmluva podpísaná v rozpore so zákonom. Upozornila tiež, že sa javí ako nevyvážené, pričom z jej obsahu by profitovala najmä advokátska kancelária. „Výška podielovej odmeny je príliš vysoká, navyše dohodnutá v rozpore s vyhláškou o odmenách a náhradách advokátov,“ doplnila Šuteková.