Čínske vedenie vedelo o nebezpečenstve koronavírusu už dávno, no tajilo to
16 | 02 | 2020 I SITA

Novým koronavírusom je infikovaných už viac ako 67-tisíc ľudí, 1 526 z nich už zomrelo. Peking sa v sobotu podľa NYT zrejme nevedomky usvedčil z toho, že o epidémii zámerne nehovoril pravdu.


Čínsky prezident Si Ťin-pching vydal prvé interné rozkazy v súvislosti s bojom proti novému nebezpečnému koronavírusu už 7. januára, teda dva týždne predtým, ako sa o ňom prvýkrát zmienil verejne. V čase, keď už Si organizoval opatrenia proti nákaze, pritom čínske vedenie ešte na verejnosti horúčkovito argumentovalo, že nový koronavírus nie je nebezpečný, a že v žiadnom prípade nehrozí prenos z človeka na človeka.

Dvojtvárnosť čínskeho režimu dokazuje aj prípad lekára z mesta Wu-chan, medzičasom už nebohého, ktorý ako prvý začal v januári v tejto veci biť na poplach, no namiesto toho, aby ho na vyšších miestach vypočuli, radšej ho zatkli a snažili sa ho donútiť, aby svoje údajne "poplašné" vyhlásenia odvolal.

Pre zvýšenú chorobnosť zatvorili v kraji takmer sto škôl
Takmer sto škôl ostalo v minulom týždni v Prešovskom kraji zatvorených z dôvodu vysokej chorobnosti. A to aj napriek tomu, že v porovnaní s minulým týždňom došlo v počte ochorení k miernemu poklesu. Naďalej však platia zákazy návštev v troch... Čítať ďalej
15 | 02 | 2020 | SITA


Dôkaz o tom, že Si Ťin-pching vedel, o aké veľké nebezpečenstvo v prípade nového koronavírusu ide, predložil cez víkend samotný prezident, ktorý o tom, že prvé príkazy v boji proti nemu vydal už 7. januára, sám informoval.

"Dôkazy o tom, že pán Si konal vo veci šírenia koronavírusu skôr, ako sa doteraz vedelo, boli teraz zverejnené evidentne s cieľom ukázať, že je to on, kto velí boju proti tejto epidémii," napísal v sobotu americký denník The New York Times (NYT). Zrejme nevedomky tak však seba a vedenie Komunistickej strany Číny usvedčil z neúprimnosti a z neadekvátnej reakcie na nebezpečnú epidému.

Premiér vyjadrením o Bratislavčanoch mobilizoval vlastných voličov
Premiér Peter Pellegrini chcel mobilizovať vlastných voličov, keď vyhlásil, aby ľudia z regiónov nenechali v parlamentných voľbách rozhodovať Slovákov v zahraničí a obyvateľov Bratislavy. Pre agentúru SITA to povedala sociologička Sylvia... Čítať ďalej
15 | 02 | 2020 | SITA


Epiémia sa medzičasom stala obrovskou hrozbou nielen pre Čínu, ale pre celý svet, pričom pred závažnými dôsledkami varujú mnohí odborníci aj samotná Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

V sobotu prvú obeť tejto epidémie ohlásilo už aj Francúzsko, pričom ide zároveň aj o prvú obeť na území celej Európy. Stal sa ňou 80-ročný turista z Číny, ktorého vo Francúzsku hospitalizovali 25. januára a krátko nato sa začal jeho stav rapídne zhoršovať. Hospitalizovaná je vo Francúzsku aj jeho dcéra, tá by sa však podľa francúzskych lekárov mala uzdraviť.

V Európe zatiaľ evidujú 46 prípadov nakazenia sa novým koronavírusom a ním spôsobeným ochorením COVID-19. Jednotlivé prípady nahlásilo už deväť rôznych európskych štátov, pričom najviac nakazených, deväť, je v Nemecku.

Celosvetovo je infikovaných novým koronavírusom už viac ako 67-tisíc ľudí, 1 526 z nich už zomrelo. Veľká väčšina úmrtí aj nakazených je v čínskej provincii Chu-pej a najmä v meste Wu-chan, ktoré je epicentrom nákazy.

Pápež zvolal na rok 2022 biskupskú synodu, o téme ešte rozhodne
Pápež František zvolal na rok 2022 biskupskú synodu, oznámil v sobotu Generálny sekretariát Synody biskupov v komuniké, z ktorého cituje tlačová agentúra AFP. Čítať ďalej
15 | 02 | 2020 | TASR