Premiér vyjadrením o Bratislavčanoch mobilizoval vlastných voličov
15 | 02 | 2020 I SITA

 Premiér Peter Pellegrini chcel mobilizovať vlastných voličov, keď vyhlásil, aby ľudia z regiónov nenechali v parlamentných voľbách rozhodovať Slovákov v zahraničí a obyvateľov Bratislavy. Pre agentúru SITA to povedala sociologička Sylvia Porubänová.


„Vyjadrenie premiéra bolo cielené vyslovene na jeho voličov. Domnieval sa, možno aj správne, že na nich platí istá provokácia a zastrašovanie Bratislavou a ľuďmi pracujúcimi v zahraničí, ktorí sa majú lepšie ako ľudia v slovenských obciach a mestách,“ uviedla Porubänová.

Premiér Pellegrini sa tento týždeň zastal ministerky vnútra Denisy Sakovej, ktorá sa vyjadrovala o slovenských voličoch zo zahraničia. Podľa neho ministerka nepovedala nič zlé, keď vyzývala ľudí k voľbám. Ako povedal, aj on vyzýva k účasti.

„Pretože práve ľudia z regiónov, aj z tých biednejších, aj z tých, kde sa ťažšie žije, aj tí ľudia vedia veľmi dobre, aké sú ich priority, aké sú ich hodnoty a že by bolo dobré, aby ich prišli vyjadriť k volebnej urne. Aby nezostali rezignovane sedieť doma, pretože potom naozaj o voľbách môžu rozhodnúť ľudia z Londýna a ľudia z hlavného mesta, ktorí ale žijú úplne iný život,“ povedal premiér.

Mafia, podvody, daňové úniky a úžera na ľuďoch. Aká je minulosť Andreja Kisku?
Kauzy, ktoré má za sebou Andrej Kiska by ho diskvalifikovali z verejného života v každej slušnej krajine. Na Slovensku sa mu darí získavať hlasy voličov. Čítať ďalej
15 | 02 | 2020 | Peter Bachan


Podľa sociologičky odkaz na zahraničie a vydelenie Bratislavy bolo „veľmi nešťastné“. „Treba si však uvedomiť, že dva týždne pred voľbami každý hrá na svojich voličov a istá provokácia voči konkurenčným voličom je všade viditeľná,“ poznamenala. Nemyslí si, že by platil predpoklad, že voliči z regiónov nepôjdu voliť. „Problémom nie sú malé obce a chudobnejšie regióny, ale možno ľahostajnosť v priemerne veľkom slovenskom meste. Chcel preto mobilizovať ľudí,“ doplnila.

Aj keď premiér vyzval, aby regióny nenechali rozhodnúť hlavného mesto, Smer-SD v minulosti dosiahol výraznú podporu aj v Bratislave. V parlamentných voľbách v roku 2012 skončil Smer-SD v metropole Slovenska na prvom mieste s vyše 30 percentami hlasov. Konkrétne dostal 73 154 z celkového počtu 238 291 platných hlasov. V parlamentných voľbách v roku 2016 podpora Smeru-SD klesla. Získal 46 937 hlasov. Podiel platných hlasov predstavoval niečo vyše 18 percent.

Podľa Porubänovej strany majú čísla z prieskumov a vedia na koho sa zamerať. „Sú presne zacielené na nerozhodnutých voličov a na tých, ktorí zatiaľ deklarujú, že zostanú doma,“ dodala.

Výnosy z elektronického výberu mýta pre NDS dosiahli v januári takmer 17 miliónov eur
Komplexná služba elektronického výberu mýta zabezpečila v januári tohto roka pre Národnú diaľničnú spoločnosť, a. s. (NDS) 16,8 milióna eur. Čítať ďalej
15 | 02 | 2020 | SITA