Vojenské a policajné jendotky zaútočili na salvádorský parlament
10 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Ozbrojení vojaci a policajní dôstojníci sprevádzali prezidenta Salvádora, Nayiba Bukeleho, keď v nedeľu popoludní zaútočili na národný parlament. Informuje portál CNN.


Prezident požadoval, aby opoziční zákonodarcovia hlasovali za schválenie svojho plánu na zabezpečenie pôžičky vo výške 109 miliónov dolárov (99,4 miliónov eur), ktorá by podľa neho bola použitá na lepšie vybavenie vojenského personálu a príslušníkov orgánov činných v trestnom konaní v ich boji proti násiliu, ktoré je mimo kontroly krajiny.


Medzi prezidentom a opozičnými zákonodarcami narastalo napätie v súvislosti s pôžičkou, ktorá má financovať tretiu fázu takzvaného plánu územnej kontroly. Tento plán obsahuje ďalšie zdroje na poskytnutie lepších nástrojov na boj proti zločinu v Salvádore, ktorý má jednu z najvyšších mier vrážd a násilia na svete.


Podľa údajov zo Salvádorskej národnej polície sa priemerné denné vraždy v krajine znížili z 9,2, v máji 2019, mesiac predtým, ako sa Bukele ujal úradu na 3,8 v januári 2020. Vláda tvrdí, že znížený počet úmrtí je priamy výsledok plánu územnej kontroly.


Rusko chce predĺžiť zmluvu o kontrole zbraní, USA ponuku ignorujú
10 | 02 | 2020 | Timotej Dudka

V čase svojho zvolenia ho mnohí považovali za outsidera, populistického kandidáta, ktorý bojoval proti sloganom, ktoré kritizovali tých, ktorí sa k nemu dostali, napríklad „existuje dosť peňazí, keď nikto nekradne“ a „vracia ukradnuté veci,“ odvolávajúc sa na údajné zmiznutie finančných prostriedkov počas administratívy bývalých prezidentov, menovite Francisco Flores a Antonio Saca.


Zákonodarcovia nevyhoveli návrhu Bukeleho z dôvodu obáv týkajúcich sa výšky úveru a odôvodnenia  niektorých nákladov prezidenta, ktoré zahrnul do žiadosti o pôžičku.


Po zaútočení na parlament uviedol Bukele modlitbu zo sídla, ktoré obsadil predseda parlamentu Mario Ponce. Pred odchodom z budovy dal Bukele zákonodarcom týždeň na schválenie jeho návrhu na pôžičku.


Európania testovali svoju „odolnosť" voči silnej búrke. Niektorí aj s deťmi! (VIDEO)
10 | 02 | 2020 | Timotej Dudka