Facebook čelí súdnemu sporu v Kanade kvôli nedostatočnej ochrane súkromia používateľov
07 | 02 | 2020 I Timotej Dudka
Kanadský komisár pre ochranu súkromia podal na súd americkú spoločnosť potom, čo odmietla prijať opatrenia na ochranu osobných údajov po výsledkoch, ktoré preukázali, že sa americký gigant prakticky vyhýba zodpovednosti za údaje používateľov. Informuje portál RT.



 

Komisár pre ochranu osobných údajov Daniel Therrien sa teraz usiluje o to, aby bol Facebook vyhlásený za porušenie kanadského zákona o ochrane súkromia a bol právne zaviazaný napraviť „hlavné nedostatky“ vo svojich postupoch v oblasti ochrany súkromia.

Žaloba podaná na kanadskom federálnom súde vyžaduje, aby Facebook zaviedol účinné, konkrétne a ľahko dostupné opatrenia a zabezpečenia v rámci dodržiavania súhlasu všetkých používateľov. Snaží sa tiež zabrániť spoločnosti pôsobiacej v oblasti sociálnych médií ďalej zhromažďovať, využívať a zverejňovať akékoľvek osobné informácie spôsobom, ktorý porušuje kanadský zákon o ochrane súkromia.

Americká spoločnosť vyjadrila sklamanie z rozhodnutia dozorcu ochrany súkromia podniknúť právne kroky. Hovorca spoločnosti hovorí, že Facebook ponúkol „opatrenia, ktoré idú nad rámec toho, čo robia iné spoločnosti“.

Úrad komisára pre ochranu súkromia však zjavne vidí veci inak. Celý prípad sa vracia k celoročnému vyšetrovaniu, ktorého výsledky boli odhalené v apríli 2019. Vyšetrovanie sa začalo po škandále s údajmi v Cambridge Analytica, v ktorej politická poradenská skupina kúpila informácie o používateľovi získané prostredníctvom Facebooku a potom ich použila na cielenú politickú reklamu v USA.

Päťročné dievča bolo znásilnené na pôde amerického veľvyslanectva v Dillí
Podľa polície bol muž zatknutý za údajné znásilnenie päťročného dievčaťa na pôde amerického veľvyslanectva v Dillí. Informuje portál CNN. Čítať ďalej
07 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


Vyšetrovatelia v tom čase uviedli, že verejné prísľuby Facebooku o bezpečí súkromia sú v striktnom rozpore s reálnym riešením vážneho problému. Škandál o súkromí označili za „veľmi znepokojivý“.

Teraz sa zdá, že gigant sociálnych médií v skutočnosti nevykonal dostatočné úsilie, aby vyriešil problémy spomenuté v správe. Vo vyhlásení na webovej stránke komisára pre ochranu súkromia sa uvádza, že Facebook „spochybnil zistenia vyšetrovania a odmietol implementovať odporúčania na riešenie zistených nedostatkov“.

Súd však nemôže právne konať na základe existujúcich výsledkoch vyšetrovania a musí „záležitosť úplne vyriešiť znova“. To znamená, že súdne konanie môže nejaký čas trvať.

Pre spoločnosť Facebook to nie je prvý prípad súdneho sporu, pretože spoločnosť už musela čeliť pokutám v hodnote miliárd dolárov, ako aj súdnym sporom v mnohých krajinách vrátane Belgicka, Nemecka, Írska, Brazílie a dokonca aj USA.

Civilné lietadlo so 172 cestujúcimi muselo kvôli izraelským náletom pristáť na najbližšom letisku
07 | 02 | 2020 | Timotej Dudka