TRUMP NAJLEPŠÍ PREZIDENT? USA sú najsilnejšie v histórii, chválil sa Trump! (VIDEO)
05 | 02 | 2020 I Žaneta Hurbanová

Spojené štáty prežívajú najlepší ekonomický rozkvet v histórii. Na úvod prejavu o stave únie to pred oboma komorami Kongresu vyhlásil americký prezident Donald Trump.


"Roky ekonomického rozkladu skončili. Dni, kedy naša krajina bola využívaná, znevýhodnená či dokonca čelila od iných krajín pohŕdanie, sú ďaleko za nami," povedal Trump. "Stav našej únie je silnejší, než bol kedykoľvek predtým," povedal Trump.

V úvodnej časti prejavu Trump zdôraznil, že za jeho vlády prežívajú Spojené štáty nebývalý rozkvet. "Vytvorili sme sedem miliónov pracovných miest," poznamenal. Zdôraznil, že vďaka krokom jeho vlády bohatne celá krajina vrátane menšín, ktoré predtým stáli na okraji spoločnosti.

"Nezamestnanosť Afroameričanov, Američanov s ázijskými koreňmi, Hispanoameričanov dosiahla najnižšiu úroveň v histórii. Nezamestnanosť mladých Afroameričanov je na vôbec najnižšej úrovni," dodal.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=VcIG28lb8rA&feature=emb_title

Trump v posolstve kritizoval predchádzajúcu administratívu demokratického prezidenta Baracka Obamu, keď podľa neho podniky z USA sťahovali továrne a kedy nevýhodné obchodné zmluvy krajine finančne vyčerpávali. Práve obchodné dohody označil Trump za jeden z dôvodov, prečo sa rozhodol stať prezidentom.

Prezident spomenul novú dohodu medzi USA, Mexikom a Kanadou (USMC), ktorá nahradí Severoamericku dohodu o voľnom obchode (NAFTA), ktorú Trump považuje za nevýhodnú pre Washington. Hovoril tiež o novej obchodnej dohode s Čínou, ktorej prvej fáze obe krajiny podpísali. Poznamenal, že teraz, keď sa obchodné podmienky po rokoch narovnávajú, sú vzťahy s Čínou zrejme najlepšie v histórii.

Spojené štáty majú podľa Trumpa morálnu povinnosť vytvoriť imigračný systém, ktorý ochráni životy a pracovné miesta Američanov. "Kým hovoríme, veľké a organizované karavany sú na pochode do USA," povedal Trump s odkazom na hromadné cesty migrantov zo stredoamerických krajín k hraniciam Spojených štátov.

"Je na čase, aby Kongres ukázal svetu, že Amerika je odhodlaná skoncovať s nelegálnou migráciou a odstaviť od veslá bezohľadných kojotov, kartely, drogových dílerov a pašerákov ľudí," povedal prezident.

"Toto je morálne záležitosť. Stav bezprávia na našej južnej hranici je hrozbou bezpečnosti, ochrany a blahobytu celej Ameriky," uviedol Trump. Dodal, že nový imigračný systém bude zahŕňať aj záväzky voči miliónom prisťahovalcov, ktorí v USA žijú a ktorí rešpektujú americké zákony. "Legálna imigrácia nespočetnými spôsobmi obohacuje našu krajinu a posilňuje našu spoločnosť," doplnil prezident.

Zachraňoval životy, ale bol umlčaný. Teraz má koronavírus
Lekár z Wu-chanu chcel pomôcť ostatným, kvôli šíreniu „fámy“ ho však chceli umlčať. Nakoniec sám ochorel. Píše CNN. Čítať ďalej
05 | 02 | 2020 | Natália Sollárová