Zachraňoval životy, ale bol umlčaný. Teraz má koronavírus
05 | 02 | 2020 I Natália Sollárová

Lekár z Wu-chanu chcel pomôcť ostatným, kvôli šíreniu „fámy“ ho však chceli umlčať. Nakoniec sám ochorel. Píše CNN.


Bol 30. december a Li Wenliang, očný lekár, vyvolal zaslaním správy v skupine absolventov lekárskych fakúlt poriadny rozruch: "siedmim pacientom z lokálneho trhu morských plodov bola diagnostikovaná choroba podobná SARS a sú umiestnení v karanténe."

Li vysvetlil, že podľa testu, ktorý urobil, uvidel ochorenie koronavírom. Jedná sa veľkú skupinu vírusov, zahŕňajúcu aj vážny akútny respiračný syndróm (SARS).

Spomienky na SARS zanechali v Číne hlbokú ranu. Pandémia z roku 2003 tu spôsobila smrť stoviek ľudí. „Chcel som iba pripomenúť mojim vysokoškolským spolužiakom, aby boli opatrní,“ povedal Li.

Li, 34-ročný lekár pracujúci vo Wu-chane, v epicentre smrtiaceho koronavírusu, dal priateľom vedieť, aby súkromne varovali svojich blízkych. Ale v priebehu niekoľkých hodín sa „skrínšot“ (screenshot = snímka obrazovky, prekl. red.) jeho správy stal virálnym hitom internetu. Skrínšot však koloval internetom bez toho, aby bolo jeho meno rozmazané, preto sa dalo identifikovať. Keď uvidel správu kolovať, uvedomil si, že už je to mimo jeho kontrolu a pravdepodobne bude za to patrične potrestaný.
Mal pravdu.

Krátko na to bol wu-chanskou políciou obvinený zo šírenia poplašnej správy. Bol jedným z lekárov, na ktorých sa polícia zamerala, pretože zverejnili to, čo malo zostať utajené. Vírus si odvtedy vyžiadal už 425 obetí a viac ako 20-tisíc ľudí na celom svete sa nakazilo (údaje k 3.2.2020). Li sa ocitol medzi nakazenými. Z oddelenia intenzívnej starostlivosti nemocnice vo Wu-chane Li pre CNN potvrdil, že v sobotu aj jemu diagnostikovali vírus. Správa o jeho diagnóze vyvolala v Číne pobúrenie. V krajine rastie odpor voči štátnej cenzúre v súvislosti s chorobou a oneskoreným informovaním verejnosti o smrteľnom víruse.

V ten istý deň v decembri, keď Li upozornil svojich priateľov, vydala mestská zdravotná komisia mesta Wu-chan vyhlásenie, že skupina pacientov z Huanan (veľkoobchodného trhu s morským plodmi vo Wu-chane, pozn. red.) má neznámu pneumóniu, čiže zápal pľúc. Správa pokračovala upozornením: „Žiadna organizácia alebo jednotlivec nemajú povolenie zverejňovať verejnosti informácie o liečbe bez povolenia.“

V skorých ranných hodinách 31. decembra usporiadalo mesto núdzové stretnutie. Li bol predvolaný nadriadenými vo svojej nemocnici, aby vysvetlil, ako sa o tom dozvedel. Ešte v ten deň úrady oznámili prepuknutie epidémie a upozornili Svetovú zdravotnícku organizáciu.

Niektorí z vedcov tvrdia, že koronavírus je biologickou zbraňou! Našli v ňom stopy HIV
V koronavíruse objavili stopy HIV. Podľa vedcov sa do neho mohli dostať aj zámerne. Vďaka vkladu zložky HIV sa tak pôvodný zvierací vírus stal pre ľudí nákazlivý a smrteľný. Štúdiu publikoval vedecký portál bioRxiv. Čítať ďalej
04 | 02 | 2020 | Imrich Kovačič / Redakcia HD

Liove problémy sa týmto však neskončili.

Predvolanie, tentoraz na políciu, dostal aj 3. januára, kde bol oficiálne pokarhaný za šírenie fám a „vážne narušenie spoločenského poriadku“. Li musel podpísať vyhlásenie, ktorým potvrdzuje svoj „priestupok“ a zároveň sľubuje, že sa nedopustí ďalších „protiprávnych skutkov“.

Bál sa, že ho zadržia. „Moja rodina by umrela od strachu, keby som na niekoľko dní stratil slobodu,“ Hovorí Li. Našťastie mohol opustiť policajnú stanicu už po hodine. Vrátil sa do práce vo Wu-chanskej centrálnej nemocnici a cítil sa bezmocný. „Nemohol som nič urobiť. Musel som sa držať predpisov,“ spomína Li.

  1. januára, potom ako nevedomky ošetril pacienta s koronavírusom, začal kašľať a na ďalší deň mal zvýšenú teplotu.

  2. januára ho museli hospitalizovať. V nasledujúcich dňoch sa jeho stav tak zhoršil, že ho museli umiestniť na jednotku intenzívnej starostlivosti a bol na kyslíkovom prístroji.


2. februára mu potvrdili pozitívny výsledok na koronavírus.

Čínske úrady sa od začiatku snažili kontrolovať informácie o vypuknutí nákazy a umlčať hlasy, ktoré sa toho nedržali – bez ohľadu na to, či hovorili pravdu. Polícia vo Wu-chane 1. januára oznámila, že „prijali právne opatrenia“ voči ôsmim ľuďom, ktorí nedávno zverejnili online fámy o „pneumónii podobnej chorobe“ s nepriaznivým dopadom na spoločnosť. Čínski vedci identifikovali nový patogén ako koronavírus až o viac ako týždeň neskôr 7. januára. Približne týždeň nepotvrdili žiadne nové prípady. Zdravotnícke orgány tvrdili, že neexistuje žiadny priamy dôkaz o prenose z človeka na človeka.

  1. januára Li vo svojom poste na Weibo napísal, že by ho zaujímalo, prečo úrady stále tvrdia, že nedošlo k žiadnemu prenosu z človeka na človeka a že žiadni zdravotníci nie sú infikovaní


Potom začali čísla náhle stúpať. Až do 17. januára hlásili wu-chanské úrady iba 41 prípadov vírusu. K 20. januáru ich bolo už 198. Až, 20. januára prezident Si Ťin-pching nariadil, aby sa urobilo všetko na zastavenie šírenia nákazy a zdôraznil potrebu včasného zverejňovania informácií. Bolo to prvýkrát, keď sa čínska hlava štátu verejne vyjadrila k epidémii.

Zhong Nanshan, hlavný odborník pre pľúcne lekárstvo, známy z boja proti SARS spred 17 rokov, neskôr v ten istý deň vyhlásil že nový vírus je prenosný z človeka na človeka. O tri dni neskôr úrady nariadili uzavretie Wu-chanu, dôležitého dopravného uzla strednej Číny, ale 5 miliónov ľudí už opustilo svoje bydliská kvôli Lunárnemu novému roku. Vírus sa teraz rozšíril do každej oblasti v krajine, vrátane západných hraníc a vzdialeného Tibetu.

Starosta Wu-chanu v rozhovore pre CCTV 27. januára pripustil, že jeho vláda informácie ohľadom koronavírusu nezverejnila včas. Koncom januára už všetci chápali, že wu-chanské úrady informovanie o situácii nezvládli. Mnohí cez sociálne siete poukázali na skupinu ôsmich „problémových“, tvrdiac, že ich skoré varovania mohli zachrániť stovky životov. Žiadajú, aby sa im dalo za pravdu – dokonca aj v štátnych médiách. Prezident vyzval na včasné informovanie a čínski novinári začali prinášať investigatívne reportáže.

Štátny denník Beijing Youth Daily uverejnil rozhovor s Liom a článok sa okamžite začal šíriť medzi ľuďmi. Do niekoľkých hodín bol cenzurovaný, ale rozruch zostal. Ako hnev verejnosti rástol, čínsky Najvyšší súd kritizoval 28. januára wu-chanskú políciu za to, že potrestali „šíriteľov fám“. Dokonca poskytol vyjadrenie, že mohlo to byť šťastím, keby verejnosť v tom čase počúvala „fámu“ a prijala hneď opatrenia, ktoré dokázali zabrániť šíreniu koronavírusu.

Pod tlakom verejnosti, wu-chanská polícia vydala v ďalších dňoch vyhlásenie, že spomínaných osem ľudí sa šírením „neoverených informácií“ dopustilo iba malého priestupku. V sobotu zverejnila v čínskych médiách svoj príbeh ďalšia z nich.

Zotavujúc sa v karanténe, Li povedal, že si nie je istý, či je jedným z ôsmich „šíriteľov fám“. Po prečítaní komentára Najvyššieho súdu sa mu však uľavilo, považuje to za znak toho, že úrady ho prísne nepotrestajú.

Na sieti Weibo dostal Li desaťtisíce komentárov, v ktorých mu ľudia ďakujú za to, že prehovoril a prajú mu skoré uzdravenie. “Doktor Li, ste dobrý lekár so svedomím. Dúfam, že zostanete živý a zdravý,“ znel jeden z najviac oceňovaných komentárov. Iní sa pýtali, čo by sa stalo, keby jeho varovania boli včas vypočuté...



Wuhanský medik: „Existuje omnoho viac prípadov infekcie ako uvádzajú oficiálne čísla“
Vo Wu-hane sú pacienti presúvaní do novej nemocnice s 1 000 lôžkami, ktoré ako úradníci dúfajú, pomôžu izolovať šírenie vírusu. Jeden lekár však tvrdí, že je preťažený a nedokáže vyriešiť všetky prípady. Informuje DW Čítať ďalej
04 | 02 | 2020 | Dominik SImon