Ozbrojenci vyhodili do povetria plynovod medzi Egyptom a Izraelom
03 | 02 | 2020 I Marek Molnár

Ozbrojení povstalci vyhodili do povetria plynovod v severnom Sinaji, ktorý spája Egypt a Izrael. Informuje portál The Jerusalem post.


Správa o zjavnom sabotážnom útoku prišla v nedeľu večer, citujúc miestne zdroje. Následné správy naznačujú, že plynovod aj napriek útoku zostal „funkčný“.

K útoku došlo v meste Bir al-Abd v oblasti Sinaj, kde boli už v minulosti plynovody cieľom ozbrojencov. V roku 2011 bol plynovod medzi Egyptom a Izraelom vyhodený do povetria pri troch rôznych operáciach.



Egypt začal dodávať plyn do Izraela a Jordánska v roku 2008, ale dohoda sa stretla s negatívnym ohlasom verejnosti z dôvodu blokády pásma Gazy v Izraeli.

Plynovod, na ktorý sa zamerali militanti v nedeľu, začal tento mesiac dodávať Egyptu izraelský plyn, čím sa zmenila jeho úloha od roku 2008.

Turecko tvrdí, že pri ostreľovaní v Idlibe boli zabití 4 vojaci, obviňuje z toho Damask
Ankara tvrdí, že štyria tureckí vojaci boli zabití a ďalších deväť bolo zranených potom, čo sa dostali pod paľbu v rebelskej provincii Idlib. Turecko obviňuje z útoku jednotky sýrskej armády. Informuje spravodajský portál Reuters. Čítať ďalej
03 | 02 | 2020 | Marek Molnár