Trump zatajuje desiatky e-mailov týkajúch sa finančnej pomoci Ukrajine
03 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Ministerstvo spravodlivosti ukázalo v piatok na súde, že má dve desiatky e-mailov, ktoré sa týkajú účasti amerického prezidenta Donalda Trumpa na zadržiavaní miliónov dolárov pomoci Ukrajine. CNN informuje že zverejnenie prišlo len pár hodín po tom, ako senát hlasoval proti predvolaniu ďalších svedkov v Trumpovom obvinení.


Dôkazy, ktoré boli zverejnené v piatok o polnoci, sú prvým oficiálnym potvrdením, že e-maily o pomoci Ukrajine existujú a že sa prezident Trump priamo podieľal na rozhodovaní o pomoci už v júni. E-maily boli do piatkového súdu úspešne chránené pred kongresom.

Advokát z Úradu pre správu a rozpočet napísal súdu, že 24 e-mailov, medzi júnom a septembrom 2019, vrátane internej diskusie medzi úradníkmi ministerstva obrany, by mali zostať dôverne utajené. Tieto e-maily totiž opisujú rozhodnutia prezidenta, viceprezidenta alebo jeho vtedajších poradcov týkajúcich sa o rozsahu, trvania a účelu zadržiavania vojenskej pomoci Ukrajine.

Trumpovo rozhodnutie zadržať Ukrajine takmer 400 miliónov dolárov na vojenskú pomoc USA, v snahe vytvoriť tlak na začaťie vyšetrovania Huntera Bidena, syna Joe Bidena, jeho potencionáleho rivala vo voľbách do roku 2020. Títo by mali byť zapojení do korupčného škandálu na Ukrajine.

Demokratický vodca senátu Chuck Schumer v sobotnom vyhlásení uviedol, že: „Každý republikánsky senátor hlasoval za to, aby schválil zakrytie týchto potenciálne dôležitých e-mailov, ktoré by mohli odhaliť praktiky Bieleho domu."

Babiš odmietol pomoc Číne, vláda ČR však zváži desať miliónov korún
Český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček navrhne v pondelok vláde vyčleniť až desať miliónov korún (396.700 eur) na nákup zdravotníckych pomôcok pre Čínu. Tá pre šírenie nového koronavírusu požiadala o humanitárnu pomoc Českú republiku a aj... Čítať ďalej
02 | 02 | 2020 | TASR


Senát v piatok prekazil pokus o zverejnenie dokumentov a predvolanie svedkov, ktorí by mohli odhaliť viac o akciách administratívy Bieleho domu pod vedením Donalda Trumpa v súvislosti s Ukrajinou. Vedenie senátu v stredu plánuje usporiadať záverečné hlasovanie o oslobodení Trumpa z obvinenia zneužitia moci.

Vládni úradníci pri vyšetrovaní v Parlamente svedčili o existencii e-mailov.

„Deň po tom, ako Ministerstvo obrany USA vydalo svoju tlačovú správu z 18. júna, v ktorej oznámilo, že vo fondoch bezpečnostnej pomoci pre Ukrajinu uvoľní 250 miliónov dolárov, začal prezident Trump klásť úradu pre správu a rozpočet otázky týkajúce sa financovania Ukrajiny,“ uviedol Kongres vo svojej predbežnej správe.

Kongres tiež poznamenal, že úrad pre správu a rozpočet odmietol predložiť akékoľvek dokumenty. Existujú tiež domnieky, že existujú aj e-maily úradujúceho riaditeľa kancelárie Bieleho domu Micka Mulvaneyho, ktorý prezidentov príkaz zastaviť pomoc Ukrajine tlmočil úradu.

Výbory Kongresu majú tiež dôvod veriť, že Úrad pre správu a rozpočet vlastní a naďalej zadržiava podstatne viac dokumentov a záznamov, ktoré reagujú na predvolanie a majú priamy význam pre vyšetrovanie,“ dodáva správa Kongresu.


Podanie z úradu prišlo až v posledný možný stanovený termín v piatok 31. januára. Sudca osobitne požiadal o e-mail, v ktorom majú byť rozpísané informácie o tom, čo ministerstvo spravodlivosti redigovalo alebo zadržalo v rezorte obrany a aj to, čo bolo uvedené v e-mailoch súvisiacich s pomocou Ukrajine.


Miloš Zeman predpovedá život „bez feťákov“
Český prezident Miloš Zeman predpovedá, že z vidieka vzíde národné obrodenie. Predpovedal to minulý týždeň na stretnutí so starostkami a starostami „Dediny roka“ na Pražskom hrade. Čítať ďalej
03 | 02 | 2020 | Natália Sollárová