Príbehy o solidarite z epicentra koronavírusu
30 | 01 | 2020 I Natália Sollárová

Milióny ľudí vo Wu-chane, centre vypuknutia epidémie koronavírusu, zostávajú  s rastom počtu nakazených naďalej „uväznení" vo svojich domovoch. Aj napriek izolácii sú však niektorí z nich odhodlaní navzájom si pozdvihnúť ducha.


Smrtiaca epidémia prišla v čase, keď Čína oslavuje jeden z najdôležitejších dátumov vo svojom kalendári – lunárny nový rok.


Predstavte si Vianoce a Deň vďakyvzdania spojené do jedného – zvyčajne je to obdobie plné radosti. Pre mnohých je to jediná šanca stretnúť sa so svojou rodinou a vymeniť si darčeky.


Ľuďom vo Wu-chane bolo odporučené zostať doma, aby sa minimalizovala možnosť šírenia vírusu. Obyvatelia bytových domov však našli spôsob, ako sa navzájom aspoň trochu povzbudiť.



Susedia, ktorí šíria optimizmus

Virálnym sa stalo video na sociálnych sieťach, ktoré zobrazuje ľudí kričiacich z balkónov svojich uzavretých domovov „Wuhan jiayou“ (´ďžájo´ – čínsky výraz pre povzbudenie, pozn. red.) – čo znamená niečo ako „Zostaň silný, Wu-chan.“ alebo „Wu-chan, neprestávaj“.


Prevolávanie sa ozývalo medzi blokmi a ľudia tiež spievali vlastenecké piesne.


V mnohých častiach krajiny teraz uverejňujú toto povzbudenie ako prejav solidarity s Wu-chanom, v ktorom došlo k najväčšiemu počtu úmrtí v dôsledku vírusu.


„To zvládneme. Wuhan jiayou, celá krajina vás podporuje,“ bol jeden z komentárov na čínskej sociálnej sieti Weibo.


AKTUALIZOVANÉ: Rusko uzavrie hranicu s Čínou kvôli šíreniu koronavírusu
Ruský premiér Mikhail Mishustin podpísal rozkaz uzavrieť hranicu s Čínou na Ďalekom východe. Podľa úradníkov prezidenta Vladimira Putina sa robí všetko, čo je v ich silách, aby sa zabránilo šíreniu nového koronavírusu. Informuje o tom portál... Čítať ďalej
30 | 01 | 2020 | Marek Molnár

200 krabíc jedla pre nemocnicu

Jeden majiteľ novej reštaurácie vo Wu-chane strávil čínsky nový rok balením jedla pre zdravotníckych pracovníkov, uviedol to štátny denník Jang-c’-ťiang.


Li Bo otvoril v meste svoj podnik len pred mesiacom. Predal auto a požičal si peniaze, aby si zabezpečil potrebné finančné prostriedky.


Ale predtým, než mohol vôbec rozbehnúť svoje podnikanie, vypukla epidémia – zanechajúc ulice prázdne a jeho reštauráciu opustenú.


„Panikáril som. Doma som si robil starosti, ako idem splatiť pôžičku“, povedal pre denník Jang-c’-ťiang. „Ale potom som videl správy, akým ťažkostiam čelí zdravotnícky personál v nemocniciach a cítil som, že nastal čas konať. Chcel som prispieť svojim dielom, hoci aj bezvýznamným.“


Podľa pekingskej spravodajskej stránky Beijing News, niektoré nemocnice vo Wu-chane zažili nedostatok jedla. Dvaja obyvatelia žijúci vo Wu-chane uviedli pre BBC, že ľudia v meste sa snažia robiť si zásoby potravín.


Li Bo so svojím šéfkuchárom strávili niekoľko dní nákupom surovín a prípravou jedla, ktoré sa zmestilo do 200 krabíc. Balíčky smerovali do jednej z miestnych nemocníc a majiteľ reštaurácie ďalej uviedol, že bude pokračovať v dodávkach tak dlho, ako bude môcť.



Vidiečan, ktorý daroval 15-tisíc rúšok

Obavy zo šírenia koronavírusu viedli k húfnemu nákupu ochranných rúšok naprieč celou krajinou – čo spôsobilo ich nedostatok na niektorých miestach.


Masky sa stali tak cennou komoditou, že mnohí ľudia na čínskej sociálnej sieti Weibo žartovali, že radšej ako typický peňažný dar by na nový rok dostali rúšku.


Podľa spravodajstva Xiaoxiang Morning Herald, jeden vidiečan z Changde, ktoré susedí s provinciou Chu-pej (v nej sa nachádza Wu-chan), sa rozhodol, že daruje takmer 15-tisíc ochranných rúšok na tvár.


Hao Jin pracoval minulý rok v továrni na výrobu masiek. Nakoniec z práce odišiel, ale spoločnosť si nemohla dovoliť vyplatiť mu mzdu. Miesto toho dostal ako kompenzáciu 15-tisíc masiek v hodnote 20-tisíc jüanov (približne 2 618 euro).


Prvý potvrdený prípad koronavírusu v Indii
India potvrdila vo svojej krajine prvý pozitívny prípad koronavírusu. Infikovaný jedinec bol hospitalizovaný a je starostlivo monitorovaný v štáte Kérala. Informuje o tom portál CNBC. Čítať ďalej
30 | 01 | 2020 | Marek Molnár

Vzal si rúšky domov a celkom na ne zabudol, kým sa nedozvedel zo správ o ich nedostatku. „Pomyslel som si, že by som mohol masky darovať tým, ktorí ich potrebujú. Dúfam, že pre ostatných budú užitočnejšie.“


Niekoľko masiek nechal pre svoju rodinu, časť venoval ľuďom vo svoje obci a ostatné venoval ďalším obyvateľom domovskej provincie Chu-nan.


Video s povzbudzovaním Wuhan jiayou na facebooku: