Západné Bengálsko sa stáva 4. indickým štátom, ktorý odmietol zákon o občianstve
27 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Štátna vláda v Západnom Bengálsku prijala uznesenie, ktorým sa zamieta indický zákon o občianstve, ktorý vyvolal rozsiahle protesty. Naí Dillí trvá na tom, že ide o humánny právny predpis zameraný na ochranu menšín. Informuje RT.


V pondelok štát Západné Bengálsko, ktorý hraničí s Bangladéšom, jednou z troch krajín, na ktorú sa vzťahuje zákon o zmene a doplnení občianstva (CAA), prijal rezolúciu o zamietnutí právnych predpisov. Hlavná ministerka Mamata Banerjee uviedla, že zákon a plán pre národné registre obyvateľstva a občianstva (NPR a NRC) sa budú v jej štáte presadzovať „cez jej mŕtvolu“. Vyzvala na zrušenie CAA.

Banerjee vedie kongres Trinamool All India (India), ktorý má len malé zastúpenie v národnom parlamente, ale kontroluje viac ako dve tretiny kresiel v zákonodarnom orgáne západného Bengálska.

Kolkata nasleduje príklad troch ďalších štátov, ktoré sa postavili proti ústrednej vláde v otázke občianstva. Kerala, Punjab a Rajasthan, ktoré sú všetky kontrolované opozičnými stranami, prijali podobné uznesenia. India sa skladá z 28 štátov a 9 odborových území.

Naí Dillí spochybnilo účinnosť takýchto krokov a uviedlo, že iba ústredna vláda má oprávnenie riadiť otázky občianstva. Štáty reagovali tým že poukázali na federálny charakter Indie.

CAA ponúka zrýchlený postup nemoslimským utečencom z troch krajín, ktoré susedia s Indiou. To vyvolalo rozsiahle protesty tých, ktorí to považujú za marginalizujúcich moslimov.

Indická vláda BJP trvá na tom, že cieľom zákona je pomôcť ľuďom, ktorí prišli do Indie, utekať pred prenasledovaním v ich rodnom Pakistane, Bangladéši a Afganistane a odmieta akúkoľvek diskrimináciu moslimov.

India oslavuje 71. Deň Republiky honosným vojenským sprievodom
Bojový tank indickej armády Bhishma, bojové vozidlo pechoty Ballway Machine Pikate a nové bojové lietadlo Rafale, vrtuľníky Chinook a Apache boli vrcholmi prehliadky. Prvýkrát boli vystavené protisatelitné zbrane (ASAT) z Mission Shakti a... Čítať ďalej
26 | 01 | 2020 | Mário Martinka