India oslavuje 71. Deň Republiky honosným vojenským sprievodom
26 | 01 | 2020 I Mário Martinka
Bojový tank indickej armády Bhishma, bojové vozidlo pechoty Ballway Machine Pikate a nové bojové lietadlo Rafale, vrtuľníky Chinook a Apache boli vrcholmi  prehliadky. Prvýkrát boli vystavené protisatelitné zbrane (ASAT) z Mission Shakti a delostrelectvo Dhanush.

Pod prísnym dohľadom bezpečnostných opatrení Indická vláda v nedeľu oslávila 71. Deň Republiky. Hlavná prehliadka bola zorganizovaná v Rajpath v Novom Dillí, kde sa naplno prejavila indická vojenská sila a kultúrna rozmanitosť. Indický prezident Ram Nath Kovind rozvinul indickú národnú vlajku, po ktorej sa v reproduktoroch ozvala štátna hymna. V súlade s tradíciou, na začiatku prehliadky došlo aj k 21 ohlušujúcim výstrelom ktoré označujú začiatok vojenskej prehliadky, píše xinhuanet.com

Indický premiér Narendra Modi, oblečený v turbane, máva ľuďom na konci Dňa Republiky v Rajpath, slávnostnom bulvári v Dillí v Indii, 26. januára 2020. (Xinhua / Partha Sarkar)

Slávnostný deň republiky sa začal tým, že premiér Narendra Modi navštívil Národný vojnový pamätník, kde vzdal hold indickým vojakom, ktorí zomreli v boji za krajinu. Prezident Kovind salutoval ako sprievodu tak aj leteckej prehliadke. Vojenské kontingenty, polícia a polovojenské jednotky pochodovali okolo pódia pričom počas prehliadky boli predstavené aj pestré kultúrne predstavenia.


"Veľkolepá prehliadka ozbrojených síl a majestátna letecká prehliadka dnes znamenali 71. deň republiky," uviedol jeden z predstaviteľov a dodal, že tento sprievod ukázal nielen vojenskú zdatnosť krajiny, ale aj  najmodernejšie obranné platformy a aj rozmanitú kultúru.

Deň Indie, prehliadka vojenskej a ekonomickej sily. Pochod cez Rajpath, 26. januára 2020. (Zdroj: Xinhua / Partha Sarkar)


Kontingent ženských motocyklistiek z Polovojenskej Centrálnej Rezervnej Policajnej Jednotky (CRPF), na piatich motocykloch, počas prehliadky predviedol odvážne kaskadérske kúsky.

Podľa úradníkov bolo v Dillí rozmiestnených viac ako 20 000 bezpečnostných pracovníkov z polície a polovojenskej posádky, aby sa zabezpečilo, že nedôjde k nijakému nešťastnému incidentu. Úrady tiež nainštalovali CCTV kamery a kamery na rozpoznávanie tváre ako súčasť bezpečnosti.

Zdroj: Xinhua/Partha Sarkar


Televízne vysielanie sprievodu a kultúrneho sprievodu spolu s komentárom v hindčine a angličtine bolo k dispozícii v štátnej televízii Doordarshan News. Štátny vysielateľ All India Radio vysielal aj priebežný komentár udalostí pre poslucháčov.

Akcie sa zúčastnilo niekoľko známych osobností, politikov a zahraničných hodnostárov. Hlavným hosťom pri sprievode bol brazílsky prezident Jair Messias Bolsonaro. Sprievod začal od Vijay Chowk a pokračoval smerom k areálu Red Fort.

Čína odsúdila zahrnutie čínskeho územia do teritória Indie
01 | 11 | 2019 | Mário Martinka