Stromy cítia podobne ako ľudia
27 | 01 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Nemecký výskumník Peter Wohlleben dokazuje, že stromy sú niečím omnoho viac, než si ľudia myslia.


Nemecký výskumný pracovník Peter Wohlleben nielen miluje stromy, ale svoj život venoval aj štúdiu týchto úžasných organizmov.


Vedec, autor a odborník na stromy, vytvoril film „Inteligentné stromy“. Spolupracoval na ňom s kolegyňou Suzanne Simard, profesorkou environmentalistiky na Univerzite v Britskej Kolumbii.


Ako uviedol portál Ecology.md, v jednej zo štúdií Wohlleben píše: „Stromy môžu cítiť bolesť a zažívať emócie. Napríklad strach. Radi stoja blízko seba a doslova sa navzájom maznajú. Stromy milujú komunikáciu a nemajú radi zhon“. A to nie je všetko! Wohlleben dodáva: „Medzi stromami existuje priateľstvo. Vytvárajú si puto. Ako ľudský starší pár. Keď sa jeden človek stará o druhého. Majú špecifické pocity“. Stromy majú podľa jeho záverov nielen svoj druh mysle, dokonca majú aj vlastnú podobu srdcového rytmu.


Ďalší výskumník, doktor Andras Zilinsky z dánskej Univerzity v Aarhus použil laserové skenovanie na meranie presnej polohy vetiev a listov 22 druhov stromov a kríkov. Ešte v roku 2015 zverejnil svoje pozorovania a neočakávané zistenia. Potvrdil, že niektoré stromy niekoľkokrát v noci znižujú vetvy. Čo zodpovedá cyklu pohybu vody a cukru. Inými slovami, je to niečo ako pulz stromov.


Zilinsky hovorí: „Počas cyklov 2 až 6 hodín sme odhalili predtým neznámy periodický pohyb až do jedného centimetra. Tento pohyb je zjavne spojený s tlakom vody v rastlinách. To znamená, že strom v skutočnosti pumpuje vodu ako čerpadlo. Oproti tomu, ako sa pôvodne predpokladalo, nenasáva vodu stálym prúdom“. V noci niektoré stromy znižujú konáre až o 10 cm. Pri východe Slnka ich znova zdvíhajú. Tento proces je tak jemný, že donedávna sa predpokladalo, že to robia iba niektoré druhy. Teraz je potvrdené, že ide o veľmi bežné správanie. Najmä magnólia prechádza tromi úplnými cyklami pohybu vetiev za noc. Čo zodpovedá etapám zásobovania vodou.


MIMORIADNE: Boh existuje! Je to už aj vedecky potvrdené
Profesor Baškirskej univerzity preukázal existenciu jedinej „Vyššej sily“ podmieňujúcej vzájomné vzťahy všetkých objektov vo Vesmíre Čítať ďalej
21 | 11 | 2019 | Imrich Kovačič