Lesy SR nesúhlasia s vytvorením rezervácie Pralesy Slovenska na výmere vyše 7 000 ha
30 | 08 | 2019 I SITA

Štátny podnik Lesy SR nesúhlasí s návrhom na vyhlásenie prírodnej rezervácie Pralesy Slovenska s rozlohou asi 7 100 hektárov, ktoré by boli v najvyššom, bezzásahovom stupni ochrany. O návrhu od mája 2017 rokuje Svetový fond na ochrany prírody (WWF Slovensko), združenie Prales, Lesy SR, ministerstvá pôdohospodárstva a životného prostredia a Štátna ochrana prírody.


Lesy SR sa vlani dohodou zaviazali, že zabezpečia úplnú ochranu na 2 150 hektároch pralesov a pralesových zvyškov, kde nevykonávajú ťažbu. „Lesy SR si stoja za svojím záväzkom a v týchto lokalitách nevykonávajú, ani neplánujú vykonávať žiadnu činnosť," uviedol štátny podnik na svojej stránke s tým, že tiež podporuje vyhlásenie týchto území za chránené s najvyšším stupňom ochrany.

Lesy SR však nesúhlasia s požiadavkou ochranárov na rozšírenie bezzásahovej zóny na 7 100 ha. „Podotýkame, že v tejto zvýšenej zóne sa nachádzajú aj porasty nezodpovedajúce charakteristike pralesa," zdôraznili Lesy SR. Súhlasia, že na území navrhovanej rezervácie Pralesy Slovenska budú hospodáriť prírode blízkym spôsobom, v žiadnom prípade to však nemôže byť bez zásahu.

"Nemáme záujem a nebudeme zasahovať do lokalít plánovanými zásahmi, ak nie sú nevyhnutné. Lesy SR si naďalej stoja za svojím záväzkom nezasahovať na lokalitách, kde sa zachovali pralesy a pralesové zvyšky, ale na výmere proklamovanej v dohode z roku 2018," uzavreli Lesy SR.

WWF Slovensko tvrdí, že na Slovensku identifikovali 123 lokalít pralesov s celkovou výmerou 8 921 hektárov a 138 pralesových zvyškov s výmerou 1 662 ha. Až 95 percent výmery pralesov leží v nejakom type chráneného územia, avšak efektívnu ochranu im poskytujú len tie chránené územia, kde sa uplatňuje bezzásahový režim ochrany.

Daňoví podvodníci, narkoman, či "privatizačné dieťa". Fico zavelil do útoku proti opozícii
Predseda strany Smer-SD Robert Fico na svojom Facebooku reagoval na informácie, podľa ktorých majú strany SaS a OĽaNO dostatok podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady, kde chcú vysloviť nedôveru predsedovi vlády Petrovi... Čítať ďalej
30 | 08 | 2019 | Peter Bachan


V takýchto územiach je zahrnutých necelých 69 percent plochy pralesov. Nechránených alebo nedostatočne chránených je 2 867 hektárov pralesov. Nová prírodná rezervácia by mala zahŕňať 81 lokalít najmä v horských lesoch na strednom Slovensku, niekoľko lokalít leží aj na východe a západe Slovenska. Nachádzajú sa najmä v národných parkoch Veľká Fatra a Nízke Tatry a v chránenej krajinnej oblasti Poľana.

WWF Slovensko pripomína, že mapovanie pralesov sa uskutočnilo v rokoch 2009 až 2015, a od toho času už z rozlohy pralesov ubudlo asi 163 ha v 33 lokalitách. „Mrzí nás, že vyhlásenie rezervácie stále nie je realitou, a to napriek viacerým rokovaniam so zástupcami ministerstiev a štátnych lesov. WWF Slovensko a OZ Prales by preto privítali, keby sa vyhlásenie rezervácie Pralesy Slovenska ďalej zbytočne neodďaľovalo a podarilo sa rokovania úspešne ukončiť ešte so súčasným vedením rezortov pôdohospodárstva a životného prostredia," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa WWF Slovensko Andrea Hajduchová.

Ministerstvo životného prostredia naďalej podporuje vznik prírodnej rezervácie Pralesy Slovenska, pretože ochranu pralesov a pralesových častí na Slovensku považuje za veľmi dôležitú. Ako agentúru SITA informoval odbor komunikácie MŽP, vyhláseniu chránených území na ich zachovanie predchádza vypracovanie odborného návrhu. V spolupráci s agrorezortom bola preto vytvorená pracovná skupina pre pralesy, ktorej cieľom je zhodnotiť stav všetkých častí území navrhnutých na zaradenie do novej prírodnej rezervácie. Následne má byť vypracovaný konkrétny projekt, teda návrh na vyhlásenie prírodnej rezervácie Pralesy Slovenska. "Z našej strany sa toho plánujeme držať," zdôraznil envirorezort.