Číne sa podarilo urobiť najúžasnejšie fotografie z odvrátenej strany mesiaca!
25 | 01 | 2020 I Žaneta Hurbanová

Čína začala koniec rou 2019 dokončením prvého mäkkého pristátia na vzdialenej strane mesiaca. Bol to monumentálne úspech a mesiace od doby, kedy misia odštartovala a dorazila na Mesiac. Boli naplnené zaujímavými objavmi, vrátane objavenia podivnej "gélovej" látky okolo lunárneho krátera.


Teraz, keď Čína oslavuje jednoročné výročie pristátia vozidla Chang'e 4 a roveru Yutu-2 na Mesiaci, vesmírna skupina krajina vydala veľké množstvo dát, vrátane niektorých doteraz nevídaných obrázkov z druhej strany maličkého suseda Zeme.

VIAC INFO (FOTO) tu.

Snímky - z ktorých niektorž ťažia z následného spracovania v rukách talentovaných vedcov a nadšencov - ukazujú neuveriteľne detailnu tvár Mesiaca najmenej preskúmaného miesta.

Misia Chang'e 4 zahŕňala lunárnu pristávaciu plochu a rover, ktorý preskúmal povrch Mesiaca. Vzhľadom na povahu dňa a noci na Mesiaci sú nástroje prepnuté do režimu spánku, keď vzdialená strana upadá do tieňa a prebudí sa, keď slnko opäť svieti.

Čína, ktorá historicky zaostávala za krajinami, ako sú Spojené štáty a Rusko, pokiaľ ide o prieskum vesmíru, rýchlo dobieha. Pristátie na druhej strane Mesiaca nie je ľahká úloha a kozmická agentúra tejto krajiny to s lietajúcimi farbami stiahla. V budúcnosti je Čína pripravená stať sa významným hráčom v prieskume vesmíru a dokonca diskutovala o možnosti zriadenia polostabilných základní na mesačnom povrchu.

34 amerických vojakov utrpelo poranenie mozgu pri iránskom odvetnom útoku za zabitie Solejmáního, informuje Pentagón
34 amerických vojakov bolo diagnostikovaných s traumatickým poranením mozgu po iránskych útokoch na dve americké základne začiatkom tohto mesiaca, vyhlásil Pentagón. Informuje o tom spravodajský portál The Guardian. Čítať ďalej
25 | 01 | 2020 | Marek Molnár