Prvá letka indických stíhacích lietadiel Su-30MKI je pripravená dohliadať na Indický oceán
20 | 01 | 2020 I Marek Molnár

India dodala svojej leteckej základni Thanjavur prúdové stíhacie lietadlá Su-30MKI, ako súčasť pokračujúceho úsilia o posilnenie obrany v Indickom oceáne.


V pondelok boli oficiálne presunuté stíhacie lietadlá na stanicu leteckých síl Thanjavur v južnom štáte Tamil Nadu, ktorá má byť domovom letky č. 222, známej ako „Tiger Sharks“.

Na slávnostnom dodaní lietadiel bol prítomný náčelník štábu obrany generál Bipin Rawat, ale aj náčelník vzdušného štábu Rakesh Kumar Singh Bhadauria.

Letka bude mať päť až šesť lietadiel, pričom podľa miestnych médií sa ich počet v budúcnosti zvýši až na 18. Nové lietadlá sú vybavené nadzvukovými raketami typu BrahMos, ktoré boli spoločne vyvinuté Indiou a Ruskom a majú dolet 300 km.

Sukhoi-30 MKI bol vyvinutý na základe ruského Sukhoi-30 najmä pre Indiu. Lietadlá v Thanjavure budú mať za úlohu obraňovať južné pobrežie Indie a hliadkovať v morských oblastiach.

Takmer 80 „vysoko nebezpečných“ väzňov utieklo z paraguajského väzenia (FOTO)
Takmer 80 väzňov, z ktorých väčšina sú členmi veľkého brazílskeho drogového gangu, utiekli v nedeľu z paraguajského väzenia pri hranici s Brazíliou. Čítať ďalej
20 | 01 | 2020 | Marek Molnár