Haščák sa ku Gorile vyjadrovať nechce, trvá na tom, že ho nikto nevydieral
20 | 01 | 2020 I TASR

Spolumajiteľ skupiny Penta Jaroslav Haščák sa nechce vyjadrovať k nahrávke z kauzy Gorila, ani ďalším "živým" prípadom. Povedal to novinárom po výpovedi pred senátom Špecializovaného trestného súdu v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka. Odmieta však, že by ku Gorile neposkytol dôveryhodné vysvetlenia už predtým.


Trvá tiež na tom, že v súvislosti s nahrávkou Gorily ho nikto nevydieral. Vo veci údajnej nahrávky bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku s obžalovaným Marianom K. o kauze Gorila už podľa svojich slov vypovedal. "Nie som v stave sa teraz k tomuto vyjadrovať, práve preto, že prebieha vyšetrovanie," skonštatoval s tým, že to nie je o vyhýbaní sa odpovediam. Nahrávku z Gorily označuje Haščák ako údajnú, keďže sa podľa jeho slov nikdy nepotvrdila.

Viaceré redakcie slovenských médií dostali vlani v októbri mailom link na zvukovú nahrávku, na ktorej má byť údajne zachytená kauza Gorila. Spis Gorila zverejnil anonym v decembri 2011, má zachytávať rozhovor medzi spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom a politikmi o províziách v štátnych obchodoch v rokoch 2005 a 2006. Haščák aj Penta autenticitu nahrávky spochybňujú. Nahrávku Gorily našla polícia v dome podnikateľa Mariana K. obžalovaného v prípade Kuciakovej vraždy.

Denník N tiež získal 70-minútovú nahrávku rozhovoru bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku s Marianom K. Týkať sa má údajného Trnkovho pokusu o vydieranie Haščáka nahrávkou jeho rozhovoru v konšpiračnom byte z kauzy Gorila. Haščák sa ešte vtedy dištancoval od všetkých "domnelých aktivít", s ktorými má byť podľa komunikácie spájaný, a odmietol ich.